Izaberite stranicu

Координатор правног савјета МЦП узвратио на критике предсједника Скупштине да СПЦ угрожава Црну Гору

ПОДГОРИЦА, 7. фебруара – Наводи предсједника Скупштине Ранка Кривокапића, да дио интелектуалне елите из Српске академије наука и умјетности користи Српску православну цркву (СПЦ) у Црној Гори у политичко деструктивне циљеве, политички и идеолошки су острашћене тезе, оцијенили су у Митрополији црногорско-приморској (МЦП). Куриозитет је, сматрају, што су Кривокапићеве изјаве везано за имовину цркве саопштене у данима када је донијета пресуда суда у Будви по том питању.

Координатор правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић казао је да предсједник Скупштине није саопштио ништа ново. Кривокапић је прекјуче казао да СПЦ, односно њен клер у Црној Гори, угрожава фундаменталне вриједносне темеље Црне Горе, те да имовина којом располаже СПЦ припада држави.

„Чули смо доста тих његових партијских ставова, с тим што је дискутабилно што се ти ставови саопштавају са високе државне позиције предсједника парламента, који представља све грађане Црне Горе, дакле и једну огромну већину која припада МЦП и осталим канонским православним епархијама“, казао је Џомић Дневним новинама.

Коментаришући изјаву да дио елите из из Српске академије наука и умјетности користи СПЦ у политичко деструктивне циљеве, Џомић је казао да су то неосноване тезе које немају никаквог доказа и додирних тачака: „Довољна је чињеница да у САНУ нема ниједног епископа ни свештеног лица СПЦ као члана, а без обзира на то што имају изузетне научне референце“, рекао је Џомић.

Он је навео да такве политичке и идеолошки острашћене тезе немају основу да би Кривокапић или било ко други могао да их докаже. Очигледно да се изнешене тезе и изјаве, сматра Џомић, веома често не темеље на чињеницама, већ на остваривању одређених идеолошких и политичких циљева.

Он је подсјетио да је изјава Кривокапића дата у данима када је донијета пресуда Основног суда у Будви, према којој та општина Митрополији црногорско-приморској и СПЦ треба да плати 1,2 милиона еура за изузету земљу. „То довољно говори о његовом односу према правном поретку и важећим законима у Црној Гори, иако се стално позива на владавину права. Црквена имовина је од њеног настајања, и у Црној Гори и свуда у свијету гдје постоји православна црква, одувијек била црквена“, казао је Џомић.

„Очевидно да су такве правно неутемељене, изврнуте и острашћене изјаве срочене са неким другим циљем. Вјероватно да се одређеној бирачкој групи Кривокапић приближава на недопустив начин“, казао је Џомић.

Извор: Дневне новине (Марина Живаљевић), 7. фебруар 2012

Pin It on Pinterest

Share This