Izaberite stranicu

У савременом свијету нема сличног примјера да странке љевице попут СДП-а, уједно и члана Социјалистичке интернационале, оснивају организације које називају православном црквом, казао је протојереј Велибор Џомић

ПОДГОРИЦА, 6. фебруара – Такозвану ЦПЦ у Црној Гори основале су политичке партије међу којима и СДП, потврђују наводи документа из заоставштине Антонија Абрамовића, првог самозваног поглавара те организације. Документ у којем сс јасно види да су политичке партије, а не вјерници основале ову организацију, коју је касније признала једино црногорска полиција, „Дан“ ексклузивно објављује, а ради се о писму које је сада покојни Божидар Богдановић у име тзв. црквеног одбора упутио Антонију Абрамовићу. Богдановић самозваног поглавара у писму обавјештава да су основали црквену организацију и наводи да је, 12.10.1994. године, одржан консултативни састанак Црквеног одбора тзв. ЦПЦ, којем су присуствовали представници црногорских партија и институција.

Састанку су присуствовали представници Либералног савеза Мило Рајовић и Веселин Ивановић, Социјалдемократску партију представљали су потпредсједник Мишко Вујошевић, Миња Ражнатовић и Радивоје Вујовић. На скупу су били и функционери црногорских федералиста зеленаша Саша Радуловић и Божидар Богдановић, док је испред црногорских странака састанку присуствовао Бобо Радовић. Из Матице црногорске био је присутан Александар Беркуљан, Црногорског ПЕН центра Рајко Тодоровић и Јаков Мрваљевић и независни књижевници Момир Марковић и Крсто Мијановић.

Сви људи са овог списка су дали сагласност за будуће дјеловање и нови концепт рада новоформираног одбора, а ЛСЦГ је дао писмено објашњење које је прочитао њихов представник Мило Павловић, а у име главног одбора ЛСЦГ потписао Славко Перовић, наводи се у писму.

Додаје се и како су им адвокати Слободан Франовић, сада актуелни предсједник Хелсиншког комитета, и адвокат Ранко Вукотић обећали да ће урадити све да „ова ствар добије на легитимитету“.

Да се ради о аутентичном документу, у изјави за наш лист потврдио је протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, који каже да већ годинама указују на чињеницу како опранизацију под називом ЦПЦ нијесу основали никакви вјерници него група црквоборних политичких партија и идеолошких острашћеника.

У свему је предњачио некадашњи Либерални савез Црне Горе, а велика заслуга за оснивање ове антицрквене организације припада и Социјалдемократској партији. Данас многи желе да оперу своје биографије како би ту антицрквену организацију представили као некакву цркву кроз наводну „жељу вјерника за слободом вјероисповијести“. У савременом свијету и модерним државама нема сличног примјера да странке љевице попут СДП, уједно и чланице Социјалистичке интернационале, оснивају организације које називају православном црквом, казао је Џомић.

Он сматра да позиви Цркви да води некакав „дијалог“ са идеолошким и партијским тековинама Либералног савеза и СДПа нијесу могући са позиција православног канонског предања.

Уколико се зна историјат настанка и начин дјеловања. као и састав тзв. ЦПЦ, а посебно ако имамо на уму амбијснт у коме се налазимо, овакви позиви за Цркву имају нзразито увредљиви карактер. Многи су се током претходних година добрано потрудили да се скрене пажња и заборави неспорна чињсница да су политичкс партије основале ту псеудорелигиозну организацију. И сада кад су увидјели да је тај пројекат пропао на свим пољима, да их апсолутна већина православних вјерника Црногораца и Срба не прихвата и да ова партијска творевина од оснивања до данас ужива највећу непопуларност у већинској православној јавности у Црној Гори, у некаквим „демократским“ областима позивају православне црквене великодостојнике да сједну за преговарачки сто са лицима која су анатемисана и изопштена из Православне Цркве, нагласио је Џомић.

Идеолошка мачуга

Према ријечима Велибора Џомића, од свог настанка у окриљу политичких партија до данас та организација не служи никаквим вјерским циљевима.

Њој је намијењена улога идеолошке мачуге како би се немилице тукло по вјерским осјећањима православних вјерника и вршио невиђени притисак да се Митрополија црногорско-приморска неканонски одвоји од Српске православне цркве што је немогуће јер Црква никада у историји није престала да буде Црква. Неће се то ни убудуће догодити, поручио је Џомић.

За регистрацију задужен Франовић

Документ који објављујете је тачан и истинит, како се и тврди у њему. Нема ниједног разлога да се сумња у његову аутентичност, а индикативно је и што је послат са факса Цетињског бијенала које је својевремено направило невиђени скандал када је усред Богородичног града Цетиња икона Богородице умазана изметом и приказана као културни и цивилизацијски искорак, казао је Џомић.

Према његовим ријечима, довољно је видјети чињеницу да је главни носилац посла око регистрације тзв. ЦПЦ у цетињској полицији био Слободан Франовић, некадашњи комуниста, потом либерал, а и дугогодишњи предсједник невладине организације Хелсиншки комитет чија је централа давно банкротирала.

Да није трагично било би више него смијешно када га слушате како изиграва „објективног борца за људска права у Црној Гори“. Мора се признати и чињеница да Влада Црне Горе већ годинама са скоро 100.000 евра годишње из буџета финансира групу од десетак распопа од којих је највећи број Срба и Рома, а најмање Црногораца, истакао је Џомић.

Кривокапић: Подривање темеља државе

Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић је оцијенио да се Српска православна црква (СПЦ) у Црној Гори користи у политичко-деструктивне циљеве и идеологије „великодржавља“ од дијела интелектуалне елите из Српске академије наука и умјетности, па до субверзивног дјеловања безбједносних служби.

Својим конкретним дјеловањем ова црква, то јест њен клер у Црној Гори угрожава фундаменталне вриједносне темеље на којима је саздана грађанска Црна Гора“, рекао је Кривокапић за новосадски „Дневник“.

Сва имовина којом данас располаже СПЦ у Црној Гори је, према његовим ријеч државна имовина, која је „окупацијом и насилном анексијом“ Црне Горе из 1918. одузета Краљевини Црној Гори.

Одговор на неистине и клевете г. Кривокапића можете прочитати овдје

Извор: Дневне новине ДАН, 6. фебруар 2012.

Pin It on Pinterest

Share This