Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201203[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9919/Svetosavska_akademija_Danilovgradu_2012.mp3″ text=“Светосавска академија у Даниловграду“]

ДАНИЛОВГРАД, 1. фебруара – У недјељу 29. јануара, у сали Центра за културу у Даниловграду, одржана је свечана Светосавска академија.

Након отпјеваног тропара Светом Сави, поздравно слово са добродошлицом одржао је парох даниловградски протојереј Слободан Зековић.

Светосавску бесједу изговорио је ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. Осврнувши се на писања појединих нових „историчара“ и „просвјетитеља“ како је култ Св.Саве „увезен“ у Црну Гору половином 19. вијека, отац Гојко је јасно и аргументовано изнио историјат прослављања Св. Саве у Црној Гори од времена Црнојевића до данас.

Истакао је да се спомен Св. Саве како данас тако и у ранијим временима најљепше,најмасовније и најискреније прославља управо у Црној Гори. Много више и много свечаније него у другим крајевима гдје живи православни српски народ.

Затим је услиједио пригодни програм у коме су учествовали: дјеца полазници Школе вјеронауке при Парохији даниловградској, женска пјевачка група „Света Текла“ из Даниловграда, Светлана Раичковић и етно-група „Грлице“ из Подгорице и етно-рупа „Захумље“ из Требиња. На крају су сви учесници програма, заједно са окупљеним народом, отпјевали химну Светом Сави.

Затим су свештеници свој дјеци која су учествовала у програму подијелили поклон пакетиће.

Светосавска академија у Даниловграду, која из године у годину бива све љепша и богатија, по мишљењу многих, представља најљепши културни догађај који се у току године одржава у овом граду.

С.З.

Pin It on Pinterest

Share This