Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/312012[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9927/31.01.2012_Mitropolit_Rijeka_Crnojevica.mp3″ text=“Митрополит служио на Ријеци Црнојевића“]

ЦЕТИЊЕ, 31. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Атанасија Великог Александријског, Светог Кирила Александријског и Светог Максима Архиепископа Српског, поводом храмовске славе Свету службу у цркви Светог Атанасија на Ободу у Ријеци Црнојевића.

Митрополит Амфилохије је у искушеничку одјећу обукао искушеницу манастира сестру Маријану.

Владици су саслуживали архимандрит Лука, настојатељ манастира Дајбабе, игуман Рафаило, настојатељ манастира Подмаине и ђакон Игор Балабан.

Појале су сестре манастира Горњи Брчели.

Владика је, поводом славе храма и имендана монахиње Атанасије, настојатељице манастира Светог Николе на Ободу, благословио славски колач.

„Име Атанасије значи бесмртник“, рекао је Владика у архипастирској бесједи. „Једног таквог бесмртника по звању људском и по рођењу, а и по дјелу и подвигу и животу данас прослављамо.

Прослављамо Светог Атанасија Великога, Архиепископа александријскога, коме је овај Свети храм посвећен“.

„Наши преци су били мудрији од нас. То се види и по храмовима коме су их посвећивали. Ми смо, наше покољење, заборавили неке од највећих учитеља и просветитеља Цркве. Добро, посвећујемо цркве увијек неком светитељу или догађају из историје спасења, а у новије вријеме – то је занимљиво – највећи број храмова у нашем народу посвећени су мученицима“.

„То је добро, али није добро што смо у опасности да заборавимо друге светитеље који су исто тако значајни, а по много чему још значајнији. Такав је био и Свети Атанасије Велики“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У манастирском конаку је након литургије приређена славска трпеза.

Митрополит Амфилохије је потом, у пратњи пароха ријечког презвитера Младена Балаћа, предсједника Ријечке црквене општине Николаја Карпинског и других чланова Црквеног одбора обишао брод Митрополије црногорско-приморске „Св. Никон Јерусалимски“ усидрен у Ријеци Црнојевића који ће служити за превоз поклоника светињама Скадарског језера.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This