Izaberite stranicu

Митрополит Амфилохије са Амбасадором Фишером

ЦЕТИЊЕ, 1. фебруара (Светигора прес)– Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије примио је јуче, 31. јануара, у поподневним часовима, у сједишту Митрополије у Цетињском манастиру, Његову Екселенцију Амбасадора Савезне Републике Њемачке у Црној Гори г. Пиуса Фишера.

У исцрпном разговору саговорници су размјенили мишљења о актуелној друштвеној ситуацији у Црној Гори. Господин Митрополит је, пожељевши пријатан боравак и успјешну службу у Црној Гори, упознао Амбасадора Фишера са историјом и садашњошћу Православне Цркве у Црној Гори. Амбасадор је са своје стране упознао Митрополита са основним ставовима СР Њемачке о европској будућности Црне Горе и њеним обавезама на њеном даљем путу ка Европској унији, које подразумијевају одлучну борбу против корупције и организованог криминала у нашем друштву, као и повећање медијских и других слобода.

Митрополит је исказао своје лично очекивање да би будуће интеграције Црне Горе помогле да у њој ојача владавина права, као и да вербално прокламована секуларност државе добије своје право значење, дозвољавајући свим Црквама и вјерским заједницама потпуно самостално уређивање унутрашњих односа и устројства, чиме би се прекинули неприлични притисци појединих државних адреса који се посљедњих година примјењују, како се чини, само према Православној Цркви. Митрополит је изразио увјерење да би интеграције могле помоћи и ослобођењу Црне Горе од данас врло актуелног етатизма и нездравог национализма присутног у Црној Гори код дијела друштва, а јавно подржаваног од појединаца из власти.

У отвореном разговору о перспективи Црне Горе Митрополит је изразио резерву и лично мишљење о непотребности постојања Сјеверноатлантског пакта данас, као самосталне војне силе, али и према уласку Црне Горе у НАТО, подсјетивши Амбасадора на недавна неправедна бомбардовања Србије, Црне Горе и Републике Српске и негативним осјећајима које ти догађаји буде у већини становника Црне Горе.

Митрополит је јуче, такође на Цетињу, примио г. Звоне Зинрајха, аташеа Министарства унутрашњих послова Републике Словеније при Амбасади Словеније у Подгорици, који је тренутно докторанд теологије на Универзитету у Љубљани, а бави се проблемима вјерских права, нарочито права дјетета и малољетника, као и правима РАЕ популације.

У изузетно пријатељском разговору, Митрополит је упознао г. Зинрајха са својим везама са Богословним факултетом Универзитета у Љубљани и са Словенијом и Словенцима уопште и одговорио на више његових питања у вези са животом и мисијом Православне Цркве у Црној Гори од користи за научни рад г. Зинрајха, као и многим недоумицама које се јављају у вези са Црквом у Црној Гори као плод медијских дезинформација и манипулација.

Митрополит је ову прилику искористио и да заблагодари Републици Словенији и искаже своје поштовање према чињеници суочавања Словеније са прошлошћу, нарочито несрећним догађајима из Другог свјетског рата, особито оном његовом мрачном страном – грађанским и братоубилачким ратом.

Република Словенија је допринијела откривању многих стратишта из тог времена на њеној територији, укључујући и велику помоћ Митрополији црногорско-приморској и будванској НВО “Открићемо истину” приликом организовања првог парастоса за хиљаде настрадалих на тзв. злом путу од Црне Горе према Каменом мосту, пострадалих од братске руке, међу којима су биле и десетине свештеника, на челу са мало касније стрељаним Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем Липовцем.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This