Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201206[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9895/Vladika_Longin_27.01.2012.mp3″ text=“Владика Лонгин служио у Подгорици“]

ЦЕТИЊЕ, 27. јануара (Светигора прес) – Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Господин Лонгин служио је данас, на Савиндан, Свету службу Божију у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

Саслуживали су му подгорички свештеници протојереј-ставрофор Драган Митровић, јереј Мирчета Шљиванчанин и ђакон Никола Пејовић.

На Светој служби одговарао је Хор „Свети Сава“, дјеца полазници вјеронауке при цркви Светог Ђорђа под Горицом.

„Увијек кад прослављамо Светог Саву, ми напомињемо да је он имао велику љубав прије свега према Богу и да га је та љубав носила и руководила“, рекао је Владика у литургијској проповиједи многобројним вјерницима.

„Њом је он дисао и друге учио истој тој љубави. Из љубави према Богу отишао је у Свету Гору, али кад је било потреба да помогне своме отачаству, иста љубав према Богу и роду, његово родољубље, вратило га је његовим из пустиње Свете Горе“.

„Донио је мошти и измирио завађену браћу над моштима њиховог заједничког родитеља. Никада није сувишно да нагласимо потребу за слогом нашег рода, ако хоћемо да Свети Сава помогне и да се називамо истинским светосавцима, дјецом Светог Саве, оца наше Цркве и наше просвете, рекао је Владика Лонгин“.

Литургији су присуствовали многобројни малишани полазници вјеронауке. Они су на крају литургије на дар добили светосавске поклон пакетиће.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This