Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/24201202[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9882/U_ZIZI_Mitropolit_nagrada.mp3″ text=“Награда Извиискра Његошева Митрополиту Амфилохију“]

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић добитник је награде „Извиискра Његошева“. Награда Амфилохију припала за „Изабрана дела“ којима је, према оцени жирија, митрополит покренуо многа теолошка питања и отворио веома важне проблеме који се тичу модерног човека.

БЕОГРАД, 24. јануара – Митрополит црногорско-приморски СПЦ Амфилохије добитник је треће књижевне награде „Извиискра Његошева“, саопштено је на свечаном проглашењу добитника награде Епархије будимљанско-никшићке и модне куће „Мона“ у Народном позоришту у Београду.

Свечаном проглашењу награде, која је некад носила назив „Горски вијенац“, присуствовали су патријарх српски Иринеј, црквени великодостојници, чланови дипломатског кора, књижевници и јавне личности.

Жири је одлучио да се награда додели архиепископу цетињском и митрополиту црногорско-приморском Амфилохију Радовићу, теологу, беседнику и есејисти за „Изабрана дела“ објављена у издању „Светигоре“ којима је, према њиховој оцени, покренуо многа теолошка питања и отворио веома важне проблеме који се тичу модерног човека.

„Као чувар и неговатељ моћног духовног наслеђа, митрополит Амфилохије је та питања сагледао свестрано и дубоко, а истовремено је нудио решења која сведоче о томе да Црква и данас остварује своју драгоцену мисију“, наведено је у образложењу жирија.

Бијенална књижевна награда „Извиискра Његошева“ установљена је 2007. године за најбољу објављену књигу, укупна сабрана или изабрана дела неког писца, као и за укупно животно дело објављено на српском.

Досадашњи лауреати су истакнути српски књижевници Миодраг Павловић, добитник награде 2008. године и Рајко Петров Ного, добитник награде 2010. године.

Академик Матија Бећковић песмом је честитао награду трећем лауреату „Извиискре Његошеве“ о коме су беседили и чланови жирија Јован Делић, Милутин Мићовић и Иван Нешригорац.

Председник жирија Јован Делић сматра да се додељивањем награде митрополиту Амфилохију симболично враћа онај део Његошевог дела који је занемариван, богословски, и могао би бити изазов да се поново проговори о Његошевој антропологији.

Беседе, студије, есеји, предавања, поезија, преводи митрополита Амфилохија покривају и откривају многе просторе живота, најзначајније теме духовног и културног памћења, дубински разоткривају антрополошке проблеме савременог човека и света, оценио је члан жирија Милутин Мићовић, који сматра да дело митрополита Амфилохија, иако је претежно настало у Цркви, припада важном корпусу националне културе.

Извор: Радио-телевизија Србије

Pin It on Pinterest

Share This