Select Page

ПОДГОРИЦА, 23. јануара – Српска православна црква не може доћи до правде пред домаћим судовима и зато је спор који води у Стразбуру логична последица те околности, рекао је ректор Богословије, о. Гојко Перовић.

Према његовим ријечима, најосјетљивије питање је проблем повратка одузете црквене имовине.

„Црногорска држава је према том проблему заузела један веома нејасан став и ми у Цркви не препознајемо добру вољу нити демократску енергију ове власти да се та ствар рјешава праведно“, казао је Перовић агенцији МИНА.

За Српску православну цркву је, како је казао, опасна порука то што дио црногорске власти промовише идеологију да је црквена имовина државна. Перовић је навео да та теза има два против аргумента. Први је, како је појаснио, документација која доказује шта је црквена имовина у Црној Гори, а други је чињеница да поред имовине Православне цркве постоји и имовина Бискупије, Надбискупије, Мешихата.

„Против првог аргумента држава се бори избјегавањем објективне расправе, фабриковањем емисија и текстова који теми приступају селективно и тенденциозно, док се против другог аргумента држава устремила безобзирним насиљем доводећи у питање имовину православних храмова и манастира, претварајући искључиво православне храмове у маузолеје, рушећи православне храмове и православна обиљежја“, сматра Перовић.

Непринципијелни у секуларној орјентацији

Он је рекао да се због свега тога Црква одлучује да исправност поступака државе тестира на суду у Стразбуру. Према његовим ријечима, проблем СПЦ прави и држава, „која је непринципијелна у својој грађанској и секуларној орјентацији, коју прокламује на папиру, а у пракси је не спроводи“.

„У Црној Гори имамо потписан уговор између државе и Римокатоличке цркве, а да такав или макар сличан уговор немамо када је у питању Православна.

Да ствар буде још тежа и компликованија, имамо јавне најаве из врха власти да се такав уговор неће ни потписати док се Црква на одређени начин, из идеолошке визуре актуелне власти, да тако кажем – не дисциплинује“, навео је Перовић. Он је подсјетио да се такво „дисциплиновање“ није тражило од Свете столице.

Репресија полиције против Цркве

Преовић сматра да је протјеривање свештеника из Црне Горе „још једна карика у ланцу државне репресије према Цркви“.

Тој репресији је узрок, како сматра, недемократска и антицивилизацијска идеологија коју промовише један дио црногорске власти. „Тај дио власти се обрачунава са Православнон Црквом само зато што је њен званичан, административни назив Српска православна црква“.

„Овај рат Црне Горе са префиксом српска у називу Цркве доказује крајњи национализам људи који тако чине. А то није здраво ни нормално. Кад би православни вјерници, који се национално не осјећају Црногорцима, прихватили исти аршин, онда би тражили, што никад никоме не пада на памет, да се укине вјековни назив црногорске Митрополије“, навео је Перовић.

Протјеривање православних свештеника из Црне Горе, оцјењује он, представља средство притиска државе према Цркви. Према ријечима Перовића, црногорска полиција ради против Цркве, „али и против саме црногорске државе, њеног међународног угледа, газећи правду и вјерска права“.

„И ту је јасна политичка позадина. Мислим да су овдашњи медији врло јасно указали на непринципијелност црногорског тужилаштва, које не реагује истом мјером и на исти начин када се нешто оштријим или сликовитијим квалификацијама својих неистомишљеника огласи митрополит Амфилохије и на примјер бивши премијер Мило Ђукановић“, казао је он.

Перовић је додао да су то све примјери урушавања и компромитације правне државе, „иако многи, потпуно неосновано и у неком националистичком усхићењу мисле и говоре да је митрополитово извођење пред суд једнако са одбраном државе и народа“.

„Вјерујем да је овај покушај идеолошког жртвовања једног човјека, човјека који говори истину и који служи истини – давно прочитана прича, и да нико разуман не насједа на њу“, закључио је он.

Извор: Вијести/ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This