Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/222012[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9857/22.01.2012_Mitropolit_Stanjevici.mp3″ text=“Митрополит служио у манастиру Стањевићи“]

ЦЕТИЊЕ, 22. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу у манастру Свете Тројице – Стањевићи код Будве.

У току литургије Владика је у чин ђакона рукоположио монаха Јована Шљиванчанина, сабрата ове монашке обитељи.

„У овој древној Светињи, која је једно вријеме заћутала, била помрачена и разорена, ево опет је засијала Божанска Христова свјетлост“, рекао је Владика у литургијској проповиједи.

„Опет се ова Светиња обнавља, просвећује се том свјетлошћу, обнавља се да би обнављала оне који се око ње сабирају и да би нас савременике и будућа покољења сједињавала с оним покољењима која су прије нас овдје живјела“.

„Та свјетлост је ево обасјала и нашег монаха Јована, сабрата ове обитељи, и данас је он постао ђакон Христов да би у чистој вјери и непомућеној савјести био огледало те Божанске свјетлости“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Манастир Стањевићи се, након једноиповјековне запустјелости, последњих година интензивно обнавља.

Први игуман обновљене обитељи био је блаженопочивши отац Димитрије Благојевић, а већ годинама се око обнове, заједно са братијом и вјерним народом, труди јеромонах Јефрем Дабановић.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This