Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/152012[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9826/Mitropolit_Prevlaka_15.01.2012.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио на Превлаци”]

ЦЕТИЊЕ, 15. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Силвестра Римског и преподобног Серафима Саровског, Свету службу Божију у манастиру Светих Архангела на Превлаци код Тивта.

Данашњом службом прослављен је и празник Светог Евстатија Превлачког који се празнује 17. јануара.

Појале су монахиње манастира Рустово, уз молитвено учешће мноштва вјерника који су се причестили Светим и животворним тајнама Христовим.

У току литургије Владика је у ђаконски чин рукоположио дугогодишњег сабрата овог манастира монаха Неофита.

„Свети Божји људи се називају и просветитељима зато што су носиоци истинске, једине, праве и непролазне свјетлости просвете“, рекао је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи.

„Међу њих спада и Свети отац наш Евстатије Превлачки, архиепископ и просветитељ српски, као што међу њих спадају и Свети Серафим Саровски и Сивестер, папа римски у временима када је Рим био православни и када су епископи његови били православни“.

„Дакле, они су просветитељи зато што су носиоци, сваки у свом времену, те Божанске свјетлости и те Божанске истине, те благе вијести Христове о човјеку и о свијету, о смислу људскога живљења, о царству небеском које овдје започиње, а које траје бесконачно, царству Оца и Сина и Духа Светога“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије приређена је славска трпеза љубави.

Митрополит Амфилохије је затим посјетио превлачки скит Светог Архангела Михаила у обнови, који се налази у Бјелићима, на узвишeњу изнад Превлачке Светиње.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This