Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/142012[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9808/14.01.2012_Mitropolit_moleban_Podgorica.mp3″ text=”Молебан поводом Нове Године у Подгорици”]

ЦЕТИЊЕ, 14. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у поноћ пред црквом Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици молебан за ново 2012. љето доброте Господње.

У архипастирској бесједи многобројним вјерницима који су присуствовали дочеку нове године по јулијанском календару Владика је позвао власт у Црној Гори да Цркви врати отету имовину, да престане са понижавањем Црногорске академије наука и умјетности, а оне који су се обогатили преко ноћи да иметак подијеле са народом.

„Надамо се да ће власт у Црној Гори у новој години вратити оно што је претходно отела од народа, од задужбина и од Цркве. Док то не врати, нема напретка и среће“ , казао је митрополит Амфилохије.

Он је позвао црногорску власт да на прави начин третира ЦАНУ. “Надамо се да ће престати понижавање ЦАНУ као највише научне и културне институције у Црној Гори. Сваки народ и држава имају установе које су најважније за њихов напредак. Tаква установа у Црној Гори је ЦАНУ, коју понижавају. Надамо се да ће у новој години бити и нови, часнији однос наше власти према ЦАНУ” , казао је Владика.

Владика је позвао и оне који су се обогатили преко ноћи, да иметак подијеле са народом, и да се обнове предузећа, како се народ не би потуцао од прага до прага.

ГАЛЕРИЈА - Бар

Према његовим ријечима, судови у новој години треба да суде по правди Божјој, а не по бабу и по стричевима.

Митрополит Амфилохије је вјернике позвао на обнову мудрости, разума и душевног и тјелесног здравља.
Претходно је приређен музички програм у којем су учествовали Чеда Марковић, Данка Стојиљковић, Јасна Ђокић и трубачи из Гуче.

Тачно у поноћ приређен је ватромет.

Организатор дочека Православне нове године биле су Митрополија црногорско-приморска и Црквена општина Подгорица.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9810/Mitropolit_moleban_Bar.mp3″ text=”Молебан поводом Нове Године у Бару”]

Митрополит Амфилохије је синоћ на платоу испред храма Светог Јована Владимира у Бару такође служио молебан за нову јулијанску годину, након чега је изведен празнични музички програм.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This