Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/67201202[/picasa]

ДАНИЛОВГРАД, 13. јануара – Као и ранијих година Бадње вече и Божић свечано су прослављени у Даниловграду и околини. На Бадње вече обављено је традиционално налагање бадњака пред храмом Св. Првомученице Текле у Даниловграду. У присуству великог броја вјерника бадњаке су налагали представници готово свих села и црквених одбора са даниловградског подручја, њих више од четрдесет.

Са ријечима добродошлице и благослова дочекали су их свештеници овдашњих парохија који су обавили и освећење бадњака. Окупљеним вјерницима пригодном бесједом се обратио парох даниловградски протојереј Слободан Зековић. Затим је све присутне у име Црквене општине даниловградске поздравио њен потпредсједник проф. Милутин Вековић.

Услиједио је богат ватромет и свечани програм у организацији полазника школе вјеронауке из Даниловграда. Након дјеце наступили су народни гуслари Спасоје Поповић, Славко Јовановић и Радомир Живковић.

По већ устаљеној традицији поноћна Света Литургија служена је у манастиру Ждребаонику. Са бројним народом служио је парох јеленачко-подострошки јереј Предраг Катанић. У раним јутарњим часовима Свету Литургију у храму Св. Текле служио је протојереј Слободан Зековић. Велики број вјерника који се се за празник Рождества Христовог припремао вишенедељним постом причестио се Св. Тајнама Тијеле и Крви Господње. У току Литургије прочитана је посланица Његове Светости Патријарха Српског Иринеја.

Свету Литургију у храму Св. Врачева Козме и Дамјана у Ораовици у Команима служио је парох команско-бандићки јереј Илија Зекановић.

Свечано је било и у Спужу гдје је у храму Св.Петра Цетињског Свету Литургију служио парох спушко-мартинићки јереј Станислав Татић.

Свете Литургије су служене и другог и трећег дана Божића.

С.З.

Pin It on Pinterest

Share This