Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9752/05.01.2012_Mitopolit_besjeda_KOTOR.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Котору”]

ЦЕТИЊЕ, 05. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божју у цркви Светог Николе у Котору и парастос правнику Владану Лазаревићу, потпредсједнику Епархијског савјета Митрополије Црногорско-приморске, као и помен на његовом гробу.

У току Литургије Митрополит се архипастирском бесједом обратио вјерном народу.

„Црква овдје постоји два миленијума, нарочито од Миланског едикта 313. године. Толико камење свједочи то њено присуство. Нарочито свједочи да су све државе кроз вјекове, и све власти, признавале Цркву, па и онда кад им се Црква није допадала. Црква у овом облику, настављајући древну хришћанску традицију и њено свједочење, јавља се од 13. вијека. Три епископије основао је Свети Сава на просторима данашње Црне Горе – зетску, хумску (данашњу захумско-херцеговачку) и будимљанску (данашњу будимљанско-никшићку)“.
„И кроз вјекове, сваки храм, сваки темељ, свака рушевина, сваки гроб свештеника и епископа, а међу њима и гробови Светих Божјих људи, свједоче да је она ту била, да је признавана и да се нико није одрицао од њеног постојања. Први пут у та два мленијума у наше вријеме Христова Православна Црква, Светосавска Црква, Митрополија црногорско-приморска се не признаје, није легитимна. И са тог разлога не могу свештеници, монаси и монахиње да буду признати и морају да буду протјерани из Црне Горе“.

„И траже да се Црква региструје. Е неће моћи! Државе су долазиле и пролазиле, Црква је признавала власт по заповијести ”Богу Божије, цару царево”. Поштујемо, дакле, власт, поштујемо државу. Али наши властодршци би морали да се запитају не би ли требали да се јаве ћивоту Светог Петра Цетињског да он њих региструје, јер држава бива па их нема а Црква је непрекидно ту“.

„Неће моћи да се пријављујемо ми као неко ко се тек сад јавља у животу овога народа и државе и ових простора. Ја се у Бога надам да ће и ови наши садашњи главари, које је вријеме избацило на површину, схватити да то што раде са Црквом нико никада није радио, ни у турска времена ни у временима фашистиче окупације И да што прије, Цркве ради, али и Црне Горе ради, прекину са таквим захтјевима“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У току дана, Митрополит је обишао манастире Војнић и Дуљево.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This