Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201110[/picasa]

ХЕРЦЕГ НОВИ, 21. децембра – У селу Мокрине, које се налази у залеђу Херцег Новог, у цркви Свете великомученице Варваре служена је Света Литургија 17. децембра ове године поводом прославе храмовне славе.

Вјерни народ из села и околних мјеста, а међу њима били су и представници локалне управе Општине Херцег Нови, испунили су цркву, тако да је велики број окупљених вјерника остао изван храма.

Свету Литургију служио је архимандрит Марко Калањ из саслужење протојереја-ставрофора Благоте Васиљевића, јереја Гојка Мрачевића, јереја Владана Пантелића и ђакона Небојше Вуловића.

Након причешћа литијска поворка опходила је око храма а затим је ломљен славски колач.

Прије дијељења нафоре о. Марко је подсјетио у кратким цртама на житије Свете великомученице Варваре, која је била јединица у богатог оца Диоскора који је био нзнабожац. Како је Варвара одрасла у прелијепу дјевојку њен отац је одлучио да је чува у свом храму јер, по њему, остали народ није био достојан да види такву љепоту. Једном приликом кад је изашла да мало прошета неке хришћанке су јој указале на истину Христове вјере и она му се завјетова на вјечну вјерност и службу. Кад је за ово сазнао њен отац толико се разљутио да је наредио да је погубе. Истог дана кад је погубљена ударио је гром у кућу њеног оца и сравнио је са земљом.

Света великомученица Варвара је страдала 306. година.

Након што је подијељена нафора сви присутни су позвани на богато послужење које су припремили вриједни домаћини.

Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This