Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201119[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9659/22.12.2011_Mitropolit_Nova_Gracanica.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије завршио посјету Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој”]

БУЕНОС АИРЕС, 21. јануара (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије завршио је јуче, 20. децембра, посјету Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој.

У понедјељак, 19. децембра, на празник Св. Оца Николаја Мирликијског, Господин Митрополит је служио Свету архијерејску Литургију, заједно са домаћином, Преосвећеним Епископом Лонгином и Епископом кливлендским Петром, надлежним архијерејем Чикашке и Средњoамеричке Епархије Руске заграничне Цркве, у Богородичином манастиру Нова Грачаница близу Чикага, уз саслужење свештенства и вјерника обе Помјесне Цркве.

У току Свете Литургије Митрополит је у чин ђакона рукоположио клирика Новограчаничко-средњезападноамеричке епархије теолога Радомира Плавшића.

На крају Литургије, након благосиљања славског колача, Митрополит је честитао Владици Лонгину крсну славу, а Владика Лонгин је заблагодарио Митрополиту на благослову његове посјете црквеним заједницама у Чикагу и околини. У поздраву Епископу Петру, Владика Лонгин је говорио о чврстим везама које вежу нашу и руску Помјесну Цркву, као и српски и руски народ у цјелини.

ГАЛЕРИЈА - Литургија и промоција књига у Новој Грачаници

На Светој Литургији и славском ручку који је услиједио био је присутан и Деско Никитовић, генерални конзул Републике Србије у Чикагу.

Дан раније, у недјељу, 18. децембра, Митрополит је такође служио у манастиру Нова Грачаница, а након Свете Литургије на којој се окупило мноштво вјерника, одржао је предавање на тему „Овај род се изгони само постом и молитвом“ говорећи о етосу молитве и поста и њиховој улози у животу Цркве.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9665/23.12.2011_Mitropolit_Amfilohije_Cikago_Nova_Gracanica.mp3″ text=”Предавање Митрополита Амфилохија у Новој Грачаници”]

Овом приликом је у манастирској сали одржана и промоција новог четворокњижја Митрополита Амфилохија о најновијем страдању на Косову и Метохији. На промоцији су говорили: протојереј-ставрофор Милорад Лончар, секретар Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, шеф кабинета Митрополита Амфилохија и др Срђа Трифковић, политички аналитичар из Чикага. Програм је водио Милорад Раваси, директор Српског радија Чикаго, а учествовао је и познати народни гуслар из Црне Горе Бошко Вујачић.

Промоцији су присуствовали многи угледни чланови наше заједнице у Чикагу, међу којима и чувени сликар и пјесник из Чикага Саво Ракочевић, као и велики добротвори Цркве и успјешни пословни људи Бранко Тупањац из Чикага и Љубиша Милић из Торонта.

ГАЛЕРИЈА - Милвоки

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9664/Mitroplit_Amfilohije_Krst_Hristov_Milvoki.mp3″ text=”Предавање Митрополита Амфилохија у Милвокију”]

У суботу вече, 17. децембра, у Цркви Св. Саве у Милвокију у америчкој држави Висконсин, која је украшена предивним фрескама у мозаику, Митрополит Амфилохије је, након присуствовања вечерњој служби, коју је служио протојереј-ставрофор Марко Тодоровић, архијерејски замјеник Владике Лонгина, одржао предавање на тему „Тајна Крста Христовог“, у којем се нарочито осврнуо на пројављивање ове крсно-васкрсне тајне кроз најновије страдање српског православног народа на Косову и Метохији. И у Милвокију је одржана промоција његових нових књига о Косову, а поред Митрополита Амфилохија говорио је и протојереј-ставрофор Драган Велеушић, старјешина овог храма. Вече је било украшено и извођењем старих косовских пјесама од стране локалног музичког састава.

Подсјетимо да је Митрополит Амфилохије у Сједињеним америчким државама претходних дана боравио ради учешћа на Епископском и Централном црквеном савјету Српске православне Цркве у Сјеверној и Јужној Америци, а у својству Епископа-администратора новосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, као и ради промоције свог новог дјела о страдању на Косову и Метохији у четири тома, од којих су двије књиге студија, бесједа и чланака који промишљају питање Косова и Метохије са теолошког, хуманог, емотивног и историјског становишта, док су друге двије заправо дневник Митрополита Амфилохија који је водио током својих боравака на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Митрополит ће наредних дана посјетити и Чиле, чиме ће и завршити ову посјету новој Епархији за Јужну Америку наше Помјесне Цркве.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This