Izaberite stranicu

Суд у Стразбуру одбио захтјев Црне ГореНИКШИЋ, 21. децембра – Европски суд за људска права одбио је захтјев Подгорице од 9. новембра 2011. да се из предмета искључи поднесак који је Влада Србије доставила о имовини Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Tо значи да је у процесу који води Епархија будимљанско-никшићка против Црне Горе, Србији потврђен статус пријатеља суда, а њено виђење ситуације око имовине биће узето у обзир приликом одлучивања.

Епархија будимљанско-никшићка поднијела је тужбу против Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру због одузете црквене имовине, и тражи њен повраћај.

Судски спор добио је шире димензије када је Подгорица оптужила Србију да се мијеша у унутрашње ствари сусједне државе, и да је Влада Србије заједно са СПЦ тужила Црну Гору.

Србија се појављује пред судом у Стразбуру као пријатељ суда због тога што је сједиште СПЦ у Београду и како би му достављала релевантне информације неопходне за објективно сагледавање проблема, не стављајући се ни на једну од страна у спору.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This