Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201113[/picasa]

ХЕРЦЕГ НОВИ, 15. децембра – У селу Кути, покрај Херцег Новог, у цркви Св. Андрије, служена је, 13. децембра 2011. године, Света Литургија, поводом прославе храмовне славе.

Црква је била испуњена вјерницима из Кута, а било их је и из околних мјеста Херцегновске Општине. Био је присутан и представник локалне управе Општине Херцег Нови.

Свету Литургију служио је јереј Гојко Мрачевић уз саслужење јереја Драгана Пешикана, кућанског пароха.

Након причешћа опходила је литијска поворка око храма а затим је ломљен славски колач и подијељена Нафора.

У својој надахнутој бесједи о. Драго се осврнуо на житије Светог апостола Андреја Прозваног: „који је био ученик Светог Јована Претече те након што је угледао Христа пошао је за њим као први апостол, па је зато и прозван Првозвани. Проповиједао је у многим земљама и превео многе народе у хришћанску вјеру. Доспио је и до Кијева гдје је побио Крст на висини и прорекао сјајну будућност хришћанском народу Русије“.

Вриједни домаћини припремили су послужење, традиционално за ове крајеве, приганице и домаћу ракију.

На крају је одржан помен на гробу протојереја Сава Накићеновића који се налази са јужне стране храма. У својој краткој бесједи о. Драго је напоменуо да је Сава Накићеновић један од најпознатијих свештеника из овог краја, а био је велики хуманиста и писац, чије је најпознатије дјело антропогеографска студија БОКА. Мјештани су недавно одлучили да му у знак захвалности подигну споменик у близини цркве, па је у вези са тим обезбјеђена локација и започето је са прикупљањем новчаних прилога.

Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This