Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201119[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9575/08.12.2011_Mitropolit_%20Nova_Gracanica.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије прославио имендан у Новој Грачаници”]

ЧИКАГО, 7. децембра (Светигора прес) – Поводом празника Св. Амфилохија Иконијског по којем је добио монашко име, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, служио је, са благословом надлежног Епископа Лонгина, у уторак, 6. децембра, Свету архијерејску Литургију у храму Пресвете Богородице у манастиру Нова Грачаница код Чикага, САД, сједишту Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке.

Господину Митрополиту су саслуживали протојереји-ставрофори: Милорад Лончар, епархијски секретар, Ђуро Крошњар, архијерејски намјесник за Милвоки, Радомир Никчевић, шеф кабинета Митрополита Амфилохија и ђакони: Николај Костур и Игор Балабан.

Након Свете Литургије, којој су, поред Владике Лонгина, присуствовали и монаси новограчаничког манастира и неколико вјерника и свештеника, Преосвећени Епископ Лонгин је благословио славски колач и кољиво у спомен Св. Амфилохија Иконијског – имендана Митрополита Амфилохија.

У слову након благосиљања славског колача, Владика Лонгин је заблагодарио Митрополиту на његовој посјети, подсјетивши на његову животну везаност за овај свети манастир и пожељевши му кријепости и снаге за још много година архијерејске службе.

Одговарајући на братским ријечима добродошлице, Митрополит је заблагодарио Владици Лонгину на гостољубљу, исказао своју личну везаност за ову светињу, као и захвалност Богу за важно дјело које је Епископ Лонгин урадио и ради на зацјељењу деценијске ране на тијелу наше помјесне Цркве Српске – раздјељења у нашој православној заједници у Америци и Канади.

Митрополит Амфилохије ће, као Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, узети учешћа на сједницама Епископског савјета и Централног црквеног савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, које ће се одржати од 8. до 10. децембра у Чикагу, којима ће предсједавати Његова Светост Патријарх српски Иринеј, који је је уједно и старјешина ставропигијалног манастира Св. Саве у Либертивилу код Чикага, а ових дана борави у посјети нашој Цркви у Сјеверној Америци.

Током свога боравка у Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој, Господин Митрополит ће имати неколико предавања и промоција својих нових књига о Косову и Метохији – „Љетопис новог косовског распећа“.

Митрополит Амфилохије је замонашен у Грчкој прије 44 године, рукоположен у чин свештеника такође у Грчкој годину дана касније, а 1985. године, након што је од Светог архијерејског сабора Српске православне цркве изабран за Епископа банатског, рукоположен у епископски чин. Митрополит црногорско-приморски је од 1990. године.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This