Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/4201105[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9574/08.12.2011_Mitropolit_Karakas.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Каракасу”]

КАРАКАС, 5. децембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, у оквиру своје посјете Епархији буеносаиреској и јужно-централноамеричкој, као њен први Епископ-администратор, служио је у недјељу, 4. децембра, на празник Ваведења Пресвете Богородице Свету архијерејску Литургију у Храму Св. Ђорђа у главном граду Венецуеле – Каракасу.

Саслуживали су му јереј Бошко Стојановић, парох буеносаирески и ђакон Игор Балабан.

Митрополит Амфилохије је, у оквиру своје посјете парохијама новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке посјетио и ову нашу заједницу у Каракасу, која је, до одлуке Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о оснивању нове епархије за Јужну Америку, припадала Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој.

Митрополит је у својој литургијској бесједи говорио о значењу и значају догађаја Уласка Пресвете Богородице у јерусалимски Храм Соломонов и упознао вјернике са мајском одлуком Сабора, те изразио своју вољу и намјеру да се ускоро пошаље и стални парох за ову Парохију, похваливши труд ове заједнице на одржавању и украшавању овог храма Божијег.

Хришћанска српско-православна заједница, како је у Венецуели званично регистрована ова Парохија, основана је 1955. године, углавном од политичких емиграната, који су у Венецуелу дошли након Другог свјетског рата, због неслагања са тадашњим југословенским комунистичким режимом, а за неколико година изградили и цркву коју је 1969. године освештао Епископ америчко-канадски Дионисије. Освећењу је присуствовао и краљ Петар II Карађорђевић.

На око 100 километара од Каракаса, у граду Маракај, такође постоји наша активна црквена заједница са храмом, коју, због објективних околности, Господин Митрополит, није могао овога пута да посјети.

Већ неколико година, од када се упокојио архимандрит Гаврило Савић, који је опслуживао парохију у Венецуели, у оба храма неколико пута годишње служи архимандрит Кирил Золткјевич, клирик Епархије јужноамеричке Руске заграничне цркве.

Митрополит Амфилохије је након Свете Литургије, на братској трпези, разговарао са члановима парохијског одбора на челу са Радивојем Јовановићем, предсједником Одбора и најстаријим чланом парохије 90-годишњим војводом Александром Јанковићем, а сусрео се и са пензионисаним дугогодишњим свештеником ове заједнице протојерејем Павелом Волковим.

У Венецуели, осим парохије наше Српске Патријаршије, постоји више православних заједница под јурисдикцијом Цариградске, Антиохијске и Румунске Патријаршије, као и Руске заграничне цркве.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This