Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201107[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9490/23.11.2011_Mitropolit_Argentina.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у аргентинској провинцији Санта Фе и сусрео се са Митрополитом Силуаном из Антиохијске Патријаршије”]

БУЕНОС АИРЕС, 22. новембра (Светигора прес) – У наставку своје посјете Аргентини, као Епископ-администратор новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јуче, поводом храмовне славе, 21. новембра 2011. године, на празник Св. Архангела Михаила – Аранђеловдан, у цркви у Венадо Туерту у аргентинској провинцији Санта Фе.

Саслуживали су му презвитер Бошко Стојановић, парох буеносаирески, протођакон Никола Радиш из Буенос Аиреса и ђакон Игор Балабан уз учешће вјерника, углавном поријеклом из Црне Горе.

Светој Литургији је присуствовао и свештеник Александро Саба из Антиохијске Патријаршије.

Митрополит је током Свете Литургије одржао поучну бесједу о осјењивању знаком Часног Крста и обавијестио присутне да је, по ранијем обећању, датом старом Митру Гвозденовићу приликом своје посјете 2007. године, донио у Аргентину звоно за овај Храм. Због одређених проблема са царинским процедурама звоно није могло јуче бити донесено у Венадо Туерто, али ће у најскорије вријеме бити послано из Буенос Аиреса. Звоно је дар Митрополије црногорско-приморске, а рад је чувених мајстора из Вороњежа (Русија).

Након одслужене Свете Литургије и причешћа присутних вјерника, Митрополит је у храму благословио славски колач поводом храмовне и своје породичне славе, подјеливши том приликом вјерницима иконице Св. Василија Острошког и Св. Петра Цетињског и крстиће, рукодјеље из манастира Острога.

Свечани славски ручак је ове године организован на великом имању покојног Дон Хуана (Јована) Гвозденовића, које сада води његов син (Мигел) Михаило. Домаћин и браћа покојног Јована, са својим 90-годишњим стрицем Митром и и својом мајком Маријом рођ. Марковић, удовицом покојног Јована, и осталом многобројном породицом, припремили су богату славску трпезу за скоро стотину званица. Имање се налази на 40-так километара од Венадо Туерта у провинцији Кордоба. Овдје је Господин Митрополит благословио славски колач породице Гвозденовић (поријеклом из Глухога дола у Црмници), а током ове братске трпезе и запјевао уз гусле. Потом су се пјевале многе пјесме из наших крајева на општу радост свих присутних.

Парохијани ове цркве у будућности намјеравају да прошире сам храм и дограде нове просторије за потребе тамошње заједнице, а Митрополит Амфилохије је поменуо могућност постављања сталног пароха у Венадо Туерту, на чему ће се радити у следећем периоду.

Већ дуго година, православну заједницу у Венадо Туерту опслужују свештеници Архиепископије Буенос Аиреса и цијеле Аргентине Антиохијске Патријаршије, најприје свештеник Мигел Саба, а сада и његов син Александар, који служи у граду Розарију, такође у провинцији Санта Фе. Митрополит се у својој бесједи у храму нарочито захвалио Антиохијској Цркви и оцу Александру на његовој бризи и труду о овој цркви и народу.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201112[/picasa]

Данас послије подне, Господин Митрополит се сусрео са Високопреосвећеним Митрополитом Силуаном, Архиепископом буеносаиреским и цијеле Аргентине Антиохијске Патријаршије, у катедралној цркви ове Архиепископије, храму Св. Ђорђа у Буенос Аиресу. У братском и срдачном разговору, Митрополит је искористио прилику да се захвали Антиохијској Цркви на веома важној еванђелској мисији, коју врши у Аргентини и цијелој Јужној Америци и нарочито за старање о Цркви Св. Арх. Михаила у Венадо Туерту. Митрополит Силуан је исказао своје особито поштовање према Српској Цркви, њеној духовности и положају који има међу помјесним Православним Црквама. Двојица архијереја су разговарали и о изазовима с којима се сусреће Православна Црква у Аргентини, као и многим другим темама које се тичу васељенског Православља. Исказана је братска отвореност и јединство у вољи да се заједничким дјеловањем свједочи еванђелска истина и врши мисија Православне Цркве. Митрополит Силуан је даривао Митрополиту и нашој парохији у Буенос Аиресу више богослужбених и вјерско-поучних издања на шпанском језику из, иначе, веома богате издавачке дјелатности Антиохијске Патријаршије у Јужној Америци.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This