Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/15201107[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9458/17.11.2011_dj.Igor_Argentina.mp3″ text=“Митрополит Амфилохије се сусрео са Гувернером Капитанићем“]

БУЕНОС АИРЕС, 16. новембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, сусрео се јуче, 15. новембра 2011. године, у Ресистенсији, сједишту Провинције Ћако, са тамошњим гувернером Хорхеом Милтоном Капитанићем, поријеклом из Бањана, веома утицајном политичком личношћу у Аргентини.

Саговорници су у дугом и пријатељском разговору разговарали о историји Црне Горе, односима Цркве и друштва, као и различитим религијским темама, за које је господин гувернер показао нарочито интересовање.

Гувернер Капитанић је истакао да су становници Ћака веома поносни на свој мултикултурализам и мултиконфесионалност и нарочити начин живота, нагласивши да је модерни Ћако и настао мијешањем старосједилачког становништва и многобројних имиграната. Господин Капитанић је Митрополита Амфилохија упознао и са другим чињеницама о овој Провинцији.

Митрополит је заблагодарио гувернеру на помоћи провинцијске Владе у обнови цркве Св. Николе у Маћагају, у којој је гувернер као дијете и крштен. Упознао га је такође са одлуком о оснивању нове Епархије за Аргентину и Јужну Америку и изразио наду да помоћ локалне Владе неће изостати ни убудуће, ради духовне и материјалне обнове живота Православне Цркве у овој Провинцији, у којој живи више десетина хиљада православних Хришћана.

Гувернер је Митрополиту подарио књигу – монографију о Ћаку, а Господин Митрополит је гувернеру даровао ручно сликану икону Св. Василија Острошког, рад монахиња из Црне Горе, луксузну монографију о Св. Василију Острошком на енглеском језику, превод на шпански познате књиге Епископа Калистоса Вера „Православна Црква“, крст, рад острошких монаха и иконицу Св. Петра Цетињског са дјелићем одежде светитеља, која је промјењена прошле године у октобру при пресвлачењу његових чесних моштију. Икона Св. Василија коју је Митрополит поклонио, нашла је, још током састанка, своје мјесто у кабинету гувернера Капитанића.

На састанку су присуствовали још и савјетница Гувернера гђа Марина Капитанић, затим гђа Марта Капитанић, предсједница Југословенског друштва у Саенц Пењи и почасни конзул Републике Србије у Провинцији Ћако, јереј Бошко Стојановић, парох буеносаирески, протођакон Никола Радиш, предсједник Црквене општине у Буенос Аиресу, рођен у Маћагају у Провинцији Ћако, поријеклом са Ријеке Црнојевића, ђакон Игор Балабан, Митрополитов пратилац и Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора Храма Св. Николе у Маћагају.

Митрополит Амфилохије се раније вечери у Саенц Пењи сусрео са г. Драгом Мићуновићем, почасним конзулом Црне Горе у Провинцији Ћако.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This