Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
ПРОТОЈЕРЕЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА
Подгорица, 15. новембар 2011. године

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9459/17.11.2011_jerej_Velibor_Djomic.mp3″ text=”Саопштење за јавност протојереја Велибора Џомића”]

МУП Црне Горе као другостепени орган, на жалост, није одолио политичким притисцима. У поступку рјешавања по мојој жалби на првостепено рјешење којим ми је одбијен захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице, МУП је одбио жалбу као ”неосновану”. Једино што се може рећи у погледу законитости другостепеног рјешења јесте поштовање законског рока и ништа више од тога. По мојој жалби је ријешено за мање од мјесец дана док је за доношење првостепеног рјешења било потребно скоро три мјесеца, иако је законом ограничен рок на 20 дана. Жалбе десетина других свештеника и монаха у истом органу стоје неријешене и по пуне двије године што само говори о незаконитостима и антицрквеним активностима МУП-а, као и политичкој позадини читавог случаја.

Више је него јасно да се већ годинама налазим под надзором тајне полиције Црне Горе – брижљиво се слушају сви моји телефонски разговори, контролише моја електронска пошта и прати сваки корак који направим у Црној Гори. И у свему томе нису нашли ништа од дјела која би се подвела под ”угрожавање националне безбједности Црне Горе”. Још увијек се не зна да ли је ту врсту активности одобрио надлежни суд, а документ АНБ је означен као ”тајни документ”. У том фамозном документу се налазе искључиво политикантске квалификације које се тичу права на слободу и изражавање мишљења и слободу вјероисповијести. Нигдје ни трага од било какве активности која би се подвела под ”угрожавање националне безбједности”. Наравно, такве недопустиве политикантске квалификације из документа АНБ сам одбацио, понудио доказе да није тако и поновио оно што сам безброј пута до сада рекао и што је читавој јавности познато – никада нисам био, нисам ни сада, а ни убудуће нећу бити непријатељ Црне Горе.

Чудио сам се, а и даље се чудим колико сам ”опасан по Црну Гору” само због тога што сам православни свештеник и човјек који слободно мисли и говори без угрожавања другог и других. Ко и коме може да објасни да се држава Црна Гора тресе од изјава и текстова једног свештеника и да је њима ”угрожена”? Користим прилику да обавијестим јавност да ћу ових дана од АНБ затражити увид у свој досије који је, по свему судећи, искључиво напуњен исјечцима из дневне штампе и снимцима са телевизије.

У правном погледу, случај је сада изашао из надлежности МУП-а Црне Горе. У законском року ћу са својим адвокатом Драганом Шоћем искористити право да пред Управним судом покренем спор, а то, поред осталог, значи да ће са фамозног документа АНБ морати да буде скинута ознака ”тајности” и јавност ће бити упозната са недостојним политикантским оцјенама из тог документа. Ако се тајна полиција бави анализама телевизијских емисија и изјава Велибора Џомића које су правно утемељене, цивилизоване и изречене у заштити достојанства и правног положаја Митрополије онда је то поражавајући знак који само подсјећа на бољшевичка времена.

Протојереј мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета
Митрополије Црногорско-Приморске

Pin It on Pinterest

Share This