Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201111[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9453/Mitropolit_Provincija_Cako.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Маћагају у аргентинској провинцији Ћако”]

САЕНЦ ПЕЊА, 14. новембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као Епископ администратор новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске патријаршије, служио је јуче, у недјељу, 13 . новембра 2011. године, Свету архијерејску литургију у цркви Св. Николаја у Маћагају у аргентинској провинцији Ћако, уз саслужење презвитера Бошка Стојановића, пароха буеносаиреског и протођакона Николе Радиша, рођеног у Маћагају, сада предсједника Црквене општине у Буенос Аиресу.

Митрополит се састао са члановима тамошњег Црквеног одбора и разматрао будућу сарадњу на унапређењу црквеног живота у Маћагају и у читавој провинцији, која је постала дом многим исељеницима из Црне Горе и Херцеговине.

Ову цркву су подигли исељеници из Црне Горе у сарадњи са својим тадашњим свештеником Александром Коваленком, крајем тридесетих година прошлог вијека. Недавно је обновљена од стране Владе провинције Ћако, личним залагањем гувернера Ћака Хорхеа Капитанића, поријеклом из Бањана, веома утицајног аргентинског политичара.

У провинцији Ћако живи велики број црногорских и исељеника из бивше Југославије и то: у Маћагају, П.Р. Саенц Пењи и Ресистенсији. Иначе, Ћако на језику старосједилаца ових простора, значи мјесто лова – ловиште.

ГАЛЕРИЈА - Саенц Пења

Митрополит је на својој литургијској бесједи говорио о потреби корјените обнове литургијског и парохијског живота у Маћагају, преносећи присутним вјерницима благослове Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког. Упознао их је и са својом жељом и надом да ће се, у најскорије вријеме, поставити свештеник који ће бринути о нашим православним исељеницима у провинцији Ћако.

У току Свете литургије крштена је мала Даница, чија је мајка од исељеничке породице Вулековића.

У вечерњим часовима истог дана, Господин Митрополит је присуствовао свечаној вечери у Југословенском културном и спортском друштву у Саенц Пењи, приређеној у част његове посјете.

У име свих присутних, Господина Митрополита са пратњом, поздравила је гђа Марта Капитанић, предједник Југословенског друштва у Саенц Пењи и почасни конзул Републике Србије у провинцији Ћако.

ГАЛЕРИЈА - Ла Тигра и Сан Бернардо

Поздравивши и благословивши своје домаћине, међу којима је било исељеника из разних крајева бивше Југославије, и похваливши њихово јединство, а подсјетивши на недавни крвави грађански рат у Југославији, истакао је примјер заједништва и мира које влада међу исељеницима свих вјера и нација бивше Југославије овдје у Ћаку.

Јутрос је, у Саенц Пењи (граду који носи име по једном од аргентинских предсједника, Року Саенц Пењи, веома заслужном за успостављање мира и поретка у овој Провинцији), Господин Митрополит дао интервју за најтиражнији дневни лист у Ћаку – Норте, а потом посјетио православне храмове Св. Ђорђа у Ла Тигри и Свете Тројице у Сан Бернарду,  градићима у Ћаку у којима живи значајан број православних хришћана, од којих велики број поријеклом Украјинаца, мада има и потомака наших исељеника из Црне Горе и Србије. Цркве су под јурисдикцијом Константинопољске патријаршије, тачније Архиепископа Јеремије са сједиштем у Куритиби, Бразил, задуженог за православне Украјинце у Јужној Америци. Цркве су, нажалост, у не тако добром стању и у наредном периоду захтијеваће заједничку бригу и пажњу свих православних из ове провинције.

ГАЛЕРИЈА - Ла Монтенегрина

Митрополит се сусрео са члановима тамошњих црквених одбора и изразио своју спремност, да у договору са Владиком Јеремијом, помогне духовну и материјалну обнову ових храмова. Иначе у Ла Тигри и Сан Бернарду, живи не мали број исељеника из наших крајева и многи из Црне Горе су учествовали у оснивању овог градића.

Касно поподне Митрополит је посјетио црногорско гробље у колонији Ла Монтенегрина, гдје су сахрањени многи од наших првих исељеника у Аргентину, и гдје се многи и данас сахрањују. На првом мјесту овдје су сахрањени седам оснивача ове колоније: Марко и Петар Капитанић, Лазар Косановић, Петар и Митар Миловић, Митар Мићуновић и Данијел Сворцан. Господин Митрополит је, у присуству неколико овдашњих мјештана, одржао помен свим упокојенима на овом часном гробљу, који су уз пар изузетака, скоро сви из Црне Горе и Херцеговине.

Након посјете гробљу, Митрополит је са својим домаћинима, обишао зграду старог Добротворног друштва „Дурмитор“, чија се обнова ускоро очекује, опет бригом овдашње провинцијске владе.

На крају данашњег обиласка провинције, Митрополит Амфилохије је отишао до споменика седморици оснивача колоније и њиховим супругама, подигнутог у центру насеља Ла Монтенегрина.

 И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This