Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201118[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9414/Izvjestaj_Argentina_8.11.2011.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије посјетио Мадариагу”]

БУЕНОС АИРЕС, 7. новембра (Светигора прес)– Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, настављајући своју посјету Аргентини и Јужној Америци, у својству Епископа-администратора новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је јуче, у недјељу 6. новембра, Свету Архијерејску Литургију у просторијама Југословенског друштва „Његош“ у граду Генерал Хуан Мадариаги у провинцији Буенос Аирес или како се често краће назива – Мадариага, на око 350 километара јужно од Буенос Аиреса, близу обале Атлантског океана.

Град је добио име по знаменитом аргентинском војсковођи из деветнаеестог вијека.

Генерал Мадариага је дом многим исељеницима из Црне Горе, породицама као што су Булајићи, Драгојевићи, Јанковићи, Латковићи, Марковићи, Милићи, Мирковићи, Поповићи, Радоњићи, и други, али и многих Далматинаца. Друштво „Његош“ је основано 1936. године.

На Светој Литургији, коју је Високопреосвећени Митрополит служио уз саслужење пароха буеносаиреског јереја Бошка Стојановића и ђакона Игора Балабана, и на свечаном ручку , који су домаћини у Мадариаги припремили, присуствовали су, између осталих и градоначелник Мадариаге Кристијано Поповић, такође поријеклом из Црне Горе, са супругом, римокатоличке часне сестре са својим штићеницима из тамошњег сиротишта и локални новинари.

Митрополит је вјернима одржао поучну бесједу о потреби причешћивања Светим Тајнама Христовим на Светој Литургији и значају који она има за нас Хришћане, будући продужетак Тајне Вечере Христове.

Високопреосвећени Митрополит је у разговору са градоначелником Поповићем, са предсједником Друштва „Његош“ Василијем – Васом Јанковићем, и осталим активним члановима друштва покренуо питање, помињано и 2007. године приликом прве посјете Митрополита Амфилохија Аргентини, подизања православне цркве у Мадариаги, и у том циљу је јуче покренута иницијатива за оснивање Одбора за изградњу храма Светог Петра Цетињског. Са господином градоначелником је такође постигнута сагласност да се покрене процедура за именовање једне градске улице по овом знаменитом цетињском чудотворцу и угоднику Божијем.

Након свечане трпезе, на којој је присутне упознао са оснивањем нове Епархије и плановима за изградњу цркве, Митрополит је, заједно са мјештанима посјетио градско гробље у Мадариаги, одржао помен за више породица наших исељеника и благословио мјесто на којем Друштво „Његош“ гради велику гробницу за све оне наше људе, Црногорце и Далматинце, иза којих није остала породица, а постоји пријетња да ће, због неодржавања гробова, њихови земни остаци бити похрањени у безимене масовне гробнице. Друштво „Његош“ ће их похранити у једну велику гробницу на којој ће бити уклесана сва њихова имена. Митрополит Амфилохије је новчаним прилогом, у име Епархије буеносаиреске, помогао ово племенито дјело, изразивши наду да ће следећи подухват наших исељеника у Мадариаги бити подизање храма у славу Божију, а у спомен Светог Петра Цетињског.

Вечерас, у понедјељак 7. новембра, Митрополит Амфилохије је, на позив Високопреосвећеног Митрополита Тарасија, Архиепископа Буенос Аиреса Константинопољске Патријаршије, а поводом сјутрашње храмовне славе (по грегоријанском календару којим се служи ова Патријаршија) служио велику празничну вечерњу службу са петохљебницом у цркви Св. Архангела Михаила у Банфилду, градићу удаљеном 14 километара од центра Буенос Аиреса, данас већ градском предграђу, које припада митрополитанској области Буенос Аиреса.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201113[/picasa]

Након што је, на самом крају Вечерње, свештеник Јован Аргирис, старјешина овог храма, представио присутним вјерницима Митрополита Амфилохија, Архијереји су размијенили братска поздравна слова. Митрополит је на грчком језику изговорио пригодну поуку вјерницима поводом сјутрашњег празника, уједно заблагодаривши Митрополиту Тарасију на гостопримству и прилици да служи у овом лијепом храму. Митрополит Тарасије је изразио своје особито поштовање према Српској Православној Цркви и према Митрополиту Амфилохију лично.

У комплексу у којем се ова црква налази смјештене су и просторије Јелинског (грчког) друштва „Сократ“.

Митрополит ће сјутра, у уторак 8. новембра, на празник Светог великомученика Димитрија – Митровдан, служити Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу.
И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This