Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/32011II[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9399/Buenos_Aires_05.11.2011.mp3″ text=“Сабрање Епископске конференције Јужне Америке у Буенос Аиресу“]

БУЕНОС АИРЕС, 5. новембра– У складу са одлукама Четврте предсаборске свеправославне конференције одржане у јуну 2009. године у Шамбезију, Швајцарска о оснивању локалних Епископских конференција на подручјима тзв. православне дијаспоре, од 2-4. новембра у Буенос Аиресу, у сједишту Архиепископије Буенос Аиреса и Јужне Америке Константинопољске Патријаршије, одржано је важно сабрање за Православну Цркву у Латинској Америци – Други сабор Православних канонских Епископа Јужне Америке.

Прво сабрање је одржано прошле године у сједишту Архиепископије Сао Паола Антиохијске Патријаршије у Бразилу.

На овогодишњем сабрању, као Епископ-администратор новосноване Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, учешћа је узео и Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Сабрањем је предсједавао Високопреосвећени Митрополит Мексика и егзарх Константинопољске Патријаршије за Централну Америку, Карипска острва, Колумбију и Венецуелу Г. Атинагора, а учествовали су још и Господа Архијереји: Митрополит Буенос Аиреса Тарасије и Архиепископ Аспендоса Јеремија (Константинопољска Патријаршија), Митрополит аргентински и јужноамерички Платон и Епископ Каракаса и Јужне Америке Јован (Московска Патријаршија) и Архиепископ Рио де Жанеира и Олиндо-Ресифеа Хрисостом (Православна Црква Пољске).

Са сабрања су одсуствовала четири епископа Антиохијске Патријаршије из Аргентине, Мексика, Бразила и Чилеа због учешћа на засједању Архијерејског Синода Антиохијске Патријаршије.

2. новембра је одржано засједање извршног комитета Епископске конференције, а 3. новембра, након Свете Литургије у Катедралном храму Архиепископије – цркви Рођења Пресвете Богородице, и прва сесија пленарног засједања у просторијама Архиепископије, на којем су учествовали сви присутни чланови. 4. новембра је одржана друга сесија, чиме је сабрање и завршено.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/3201109[/picasa]

Поводом овог Сабора, као и двадесетогодишњице устоличења Његове Светости Патријарха Константинопољског и Васељенског Господина Вартоломеја, Његова Екселенција Амбасадор Републике Грчке у Аргентини г. Михаило Христидес са супругом, приредио је 3. новембра у Амбасади Грчке свечани пријем, коме је присуствовао и Високопреосвећени Господин Амфилохије.

Присутни архијереји су се на својим засједањима осврнули на досадашњи живот и мисију Православне Цркве у Јужној Америци и договорили још интензивнију сарадњу у заједничкој еванђелској мисији и свједочењу јединства Православне Цркве, али и своју посвећеност напретку друштва у цјелини, здравом дијалогу са Римокатоличком црквом, другим Хришћанима и религијама и поштовању вјерских слобода сваке личности.

Циљ оваквих сабрања је, по мишљењу учесника, да отвори нове начине свједочења црквеног јединства, и представи Православну Цркву као духовну снагу присутну у друштву Латинске Америке.

У ову сврху су основане четири комисије које ће се бавити разним темама: за израду интерног статута, за канонска питања, за литургијска питања и катихетска комисија за питања вјерског образовања.

Ове комисије ће се, између осталог, бавити припремом публикације о канонским Православним Црквама на овом простору, информацијама о њиховом свештенству, парохијама и организацији, као и препознавањем пастирских потешкоћа с којима се сусреће свака заједница и начинима узајамне помоћи Цркава и проналажења конкретних начина за пружање одговора на пастирске изазове с којима се Цркве сусрећу у материјалистичком и десакрализованом друштву у којем данас живимо.

И овим важним историјским догађајем, сматрају окупљени архијереји, настављају се унутрашња рефлексија и спољашњи напори Православне Цркве, њена сарадња са различитим ауторитетима и чиниоцима јужноамеричког друштва, свједочење јединства Цркве и поштовања према свим Хришћанима и свим другим вјерским заједницама, које своју религију не испољавају на нехуман начин или на начин супротан хришћанским вриједностима. Стога, сматрају окупљени, Православна Црква је позвана да буде мјесто окупљања у промовисању мира и важан чинилац у друштвеном и политичком окружењу у којем је присутна.

Регионалне православне епископске конференције су плод вишедеценијских сусрета Православних аутокефалних Цркава, који су 2009. године кулминирали у одлуци о оснивању регионалних конференција, од којих је једна јужноамеричка, а у очекивању Великог Свеправославног Сабора, на којем ће се доносити дугорочнија рјешења.

Договорено је да ће се наредни, трећи сабор одржати у новембру следеће године у главном граду Венецуеле – Каракасу.

Митрополит Амфилохије је дан након завршетка овог сабрања, у суботу 5. новембра на празник Св. Апостола Јакова и Митровданске задушнице, служио Свету Литургију у катедралном храму Епархије буеносаиреске Српске Патријаршије – цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, одслуживши и парастос за све упокојене осниваче, добротворе, свештенослужитеље и парохијане овог храма.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This