Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9383/Skup_Podmaine_02.11.2011.mp3″ text=”Научни скуп у Подмаинама”]

ЦЕТИЊЕ, 2. новембра (Светигора прес) – У манастиру Подмаине у Будви данас је настављен богословско-правни научни скуп „Епископска служба у Православној цркви“.

Свештеник из Бјелорусије Николај Волонски, професор Универзитета у Минску, говорио је на тему „Црквено право у Руској православној цркви“.

Протојереј-ставрофор Владислав Ципин, професор канонског права у Московској духовној академији, говорио је о унутрашњој црквеној структури Руске православне цркве и ингеренцијама Синода.

Устав Српске православне цркве била је тема излагања координатора Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереја Велибора Џомића.

Ђорђо Бароне Адеси са универзитета „Мањагрећа“ говорио је на тему „Статус црквене провинције и епископска служба“.

Пријеподневна сесија завршена је излагањем румунског свештеника из Италије Валентина Илијаса са Института Светог Дионисија о титуларним Епископима у историји Цркве.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9384/Podmaine_2.dan_prva_sesija.mp3″ text=”Завршена прва сесија научног скупа у Подмаинама”]

Домаћин скупа је Православна Митрополија црногорско-приморска, а покретач и организатор овог научног сабрања је Васељенска (Цариградска) патријаршија, заједно са Правним факултетом Универзитета у „Magna Graecia“ Катанзару и Институтом Светог Дионисија, Румунске Православне Цркве у Италији.

Ово је други по реду скуп ове врсте, који се одвија под званичним називом „Colloqidionisiani“. Предходно сабрање је одржано у Калабрији прошле године, а за сљедећу години ће домаћин бити неки од универзитетских центара у Италији.

Овакви сусрети теолога, правника и историчара организују се са намјером промовисања студија канонског права Православне Цркве, из разлога све већег броја православних вјерника који данас живе у Италији. Идејни покретачи наведених научних сабрања су г. Ђорђо Бароне Адеси, професор римског и византијског права и г. Антонио Мантинео, професор канонског и црквеног права, обојица предавачи на универзитетима у Италији.

На овогодишњем скупу у Подмаинама, поред поменутих професора са факултета у Италији, учествују и предавачи са Универзитета Светог Климента Охридског у Софији (Бугарска), Московске духовне академије (Русија), Универзитета у Минску (Бјелорусија), Богословског факултета у Београду (Србија), као и предавачи Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња.

Скуп се завршава данас.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9388/03.11.2011_odjava_skupa_u_Podmainama.mp3″ text=”Завршена научни скуп у епископској служби у манастиру Подмаине”]

В.К./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This