Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201121[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9382/Mitropolit_Argentina.mp3″ text=“Митрополит Амфилохије у Аргентини“]

БУЕНОС АИРЕС, 1. новембра (Светигора прес) – У наставку своје посјете Јужној Америци, као Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је, у четвртак, 27. октобра ове године, имао званични сусрет са челницима Секретаријата за вјере, који дјелује у саставу Министарства спољних послова, међународне трговине и вјера Републике Аргентине.

Господина Митрополита су у величанственој палати Сан Мартин примили високи представници Републике Аргентине: г. Гиљермо Оливери, Државни секретар за вјере, г. Хуан Л. Ландабуру, подсекретар за вјере, гђа Норма Нашимбене де Думон, подсекретар за спољну политику, гђа Елда Сампјетро, директорка за Источну Европу, др Андреа де Вита, генерална директорка Националног регистра вјера, др Луис Сагуиер Фонруж, генерални директор за католичку вјеру и др Ана Загари, директорка за Архиепископије и епископије.

У делегацији са Митрополитом Амфилохијем били су још и Њ.Е. гђа Гордана Видовић, Амбасадорка Републике Србије у Аргентини, гђа Љиљана Миловић, представник српске дијаспоре у Јужној Америци у Скупштини дијаспоре Србије, гђица Катарина Андрић, савјетница у Амбасади Републике Србије, јереј Бошко Стојановић, парох буеносаирески и ђакон Игор Балабан.

У садржајном и срдачном разговору, Државни секретар Оливери је пожелио добродошлицу Митрополиту, изразивши почаствованост доласком једног високог црквеног јерарха и нагласивши своју посвећеност религијским слободама у Аргентини, истовремено исказавши своју потпуну отвореност за сарадњу са Српском православном црквом.

Митрополит Амфилохије је заблагодарио на ријечима добродошлице, упознавши домаћине са одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о оснивању Епархије и његовом постављењу за Епископа-администратора, истакавши да је већ други пут у Аргентини и да му је, осим топлог времена, у нарочито драгом сјећању остала топла срдачност и присност Аргентинаца, што је, по његовим ријечима, најљепша могућа особина једног народа. Митрополит је упознао домаћине са тиме да Српска православна црква има своју матичну јурисдикцију на просторима бивше СФР Југославије и да се много православних вјерника са тих простора, у посљедњих 150 година, настанило у Аргентини, те да оснивање Епархије има за циљ да ојача везу тих вјерника, најприје са православном вјером, али и са њиховом матицом. Поменуо је такође и посљедице које је комунистичка владавина оставила на Српску православну цркву, али и њену велику духовну и материјалну обнову посљедњих двадесетак година. Митрополит је такође исказао наду да ће надлежни државни органи Аргентине помоћи у регулисању правних, имовинских и других питања, предочивши своје планове за постављање још неколико свештеника у Аргентини, а у догледно вријеме и сталног епархијског архијереја, као и своје планове за организовање црквеног живота у другим јужноамеричким земљама.

Господин Митрополит је ову прилику искористио и да заблагодари аргентинској држави за непризнавање једнострано проглашене независности Аутономне покрајине Косова и Метохије, објаснивши домаћинима значај који Косово и Метохија имају за нашу Помјесну Цркву, као и за читав српски народ.

Митрополит је г. Оливерију даривао луксузну монографију о Св. Василију Острошком на енглеском језику, а свима присутне крстове и иконе, рукодјеље манастира Острога.

У наставку састанка, покренуто је и више конкретних питања, у којима су челници Секретаријата за вјере показали изузетну добронамјерност и предусретљивост према потребама Српске православне цркве у Аргентини.

Састанак је завршен у изразито пријатељској атмосфери, уз сагласност обе стране да овај сусрет представља одличан почетак за будућу сарадњу.
И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This