Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22232011[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/9382/Mitropolit_Argentina.mp3″ text=“Митрополит Амфилохије у Аргентини“]

БУЕНОС АИРЕС, 1. новембра (Светигора прес) – У складу са одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве са овогодишњег мајског засједања о оснивању нове Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке са сједиштем у Буенос Аиресу и постављању Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија за Епископа-администратора новоосноване епархије до избора и устоличења епархијског архијереја, Митрополит Амфилохије је, у суботу, 22. октобра ове године, на празник Св. Апостола Јакова Алфејева и Св. Стефана Слијепог, деспота српског, допутовао у Аргентину ради организовања нове епархије.

Парохије Српске Патријаршије у Јужној Америци су до маја ове године биле под пастирском бригом Преосвећеног Епископа источноамеричког др Митрофана, а посљедњих година се указала црквена потреба за оснивањем нове Епархије за Јужну Америку, што је Сабор овог прољећа и учинио.

У Аргентини постоје четири храма Српске православне цркве: сада катедрални храм Рождества Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, храм Св. Саве у истом граду, храм Св. Архангела Михаила у Венадо Туерту у провинцији Санта Фе и храм Св. Николе у Маћагају, провинција Ћако, а планира се изградња храма у Мадариаги у провинцији Буенос Аирес.

У Чилеу постоји православна мисија у главном граду Сантјагу, а у Бразилу неколико парохија и мисија, већином православних Бразилаца, у граду и околини Ресифеа. У Сао Паолу (Бразил) се планира отварање мисије, као и у Каракасу (Венецуела).

У Аргентину су људи са наших простора долазили од краја деветнаестог, па све до 50-тих и 60-тих година прошлог вијека (најприје као економска, а послије II свјетског рата углавном као политичка емиграција), док су у Чилеу углавном млађи људи, који су дошли у посљедњих петнаестак година, а слично је и у Бразилу и Венецуели.

Осим ових држава у којима ће се и даље развијати православна мисија, чему треба да допринесе новооснована Епархија, Епархија обухвата читаву Јужну и Централну Америку осим Мексика, који је остао под јурисдикцијом Епископа западноамеричког.

У Буенос Аиресу имају сједиште још четири православна Епископа – по један из Константинопољске, Антиохијске и Московске Патријаршије и Руске заграничне цркве. У Јужној Америци јурисдикцију има укупно 12 Епископа Православне Цркве.

Митрополит Амфилохије ће у следећем периоду, уз сарадњу са нашом заједницом, нарочито у Аргентини и парохом буеносаиреским јерејем Бошком Стојановићем, радити на обезбјеђивању неопходних услова за настањење епархијског архијереја у Буенос Аиресу, и ту сврху се већ врши обимна рестаурација зграде поред катедралне Богородичине цркве, иначе вјерне копије Краљеве цркве манастира Студенице.

Већ у недјељу 23. октобра, Митрополит је служио Свету Литургију у катедралној цркви, 24. октобра посјетио Амбасаду Републике Србије гдје се срео са Њ.Е. гђом Горданом Видовић, амбасадорком Републике Србије у Аргентини, а потом на празник Преподобне Параскеве-Петке, 27. октобра, служио у Цркви Светог Саве, такође у Буенос Аиресу, којом приликом је упознао вјернике са одлукама Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о оснивању Епархије за Јужну Америку и изразио своју личну посвећеност овој мисији обнављања и ојачавања наше Помјесне Цркве на овом благословеном јужноамеричком континенту.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This