Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/30201106[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/9382/Mitropolit_Argentina.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије у Аргентини”]

БУЕНОС АИРЕС, 1. новембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у недјељу, 30. октобра 2011. године, уз саслужење јереја Бошка Стојановића, протођакона Николе Радиша, рођеног у Аргентини, чији је отац из Ријеке Црнојевића дошао у Јужну Америку и ђакона Игора Балабана, Свету архијерејску Литургију поводом празника Св. Апостола и Еванђелисте Луке и Св. Петра Цетињског у Саборном храму Рождества Пресвете Богородице у Буенос Аиресу. У дијаспори је уобичајена пракса да се службе великих празника помјерају на недјељу због обавеза вјерника преко радне седмице, што је овога пута био случај.

У својој бесједи је Господин Митрополит истакао потребу и неопходност дубљег учешћа вјерника у животу Цркве Божије, нарочито у Светој Литургији – Тајној Вечери Христовој, припремом за Свето Причешће, а потом и причешћивањем Светим Тајнама Христовим, осврнувши се и на посвећеност Богу Св. Апостола Луке и Св. Петра Цетињског.

Након Свете Литургије, у парохијској сали, припремљен је празнични ручак за све присутне.

Дан раније, у суботу, 29. октобра, Господин Митрополит, на позив Преосвећеног Епископа Каракаса и Јужне Америке Господина Јована из Московске Патријаршије – Руске заграничне цркве, посјетио је Саборни храм Васкрсења Христовог у Буенос Аиресу и присуствовао Бденију којег је служио Епископ Јован.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201109[/picasa]

Поздрављајући Митрополита на крају службе, Владика Јован му је пожелио добродошлицу и успјеха у заједничкој мисији у Јужној Америци, подсјетивши и на Митрополитово учешће на Четвртом сабору Руске Заграничне цркве у Сан Франциску 2006. године и улогу Српске православне цркве и Митрополитову личну улогу у постизању јединства Руске православне цркве и превазилажењу подјела између Московске Патријаршије и Руске заграничне цркве.

Митрополит је, одговарајући Владики Јовану изразио своју изузетну радост због превазилажења подјела у братској Православној Цркви Руској, нагласивши уједно и значај мисије Цркве Божије Православне, коју деценијама врши Руска загранична црква у Јужној Америци.

Током свог боравка у Аргентини и Јужној Америци, Господин Митрополит ће се сусрести и са другим црквеним јерарсима у Јужној Америци.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This