Izaberite stranicu

ПРЕДСТАВНИЦИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЦРКАВА И ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА
ПОЗВАЛИ ВЛАСТ ДА ПРЕИСПИТА ОДЛУКУ О ПРОГОНУ ПРОТОЈЕРЕЈА

Представници традициона­лних цркава и вјерских заједница у Црној Гори позвали су државне органе да омогуће протојереју Велибору Џомићу да настави духовну мисију у Црној Гори. Министарство унутрашњих послова Џомићу није издало привремену дозволу за боравак на територији Црне Горе уз образложење да представља пријетњу за државни поредак. Из министарства, међутим, није појашњено на који начин Џомић представља пријетњу, јер, како наводе, по закону нијесу у обавези да образлажу такву одлуку.

Реис Рифат Фејзић позвао је јуче државне органе да Џомићу омогуће наставак духовне мисије у Црној Гори. Он је казао да протојереј може да рачуна на пуну солидарност Исламске вјерске заједнице.

– Не бих улазио у детаље зашто МУП, односно држава, не да Џомићу дозволу за привремени боравак, али мислим да нема разлога да му се не изађе у сусрет. Ја не видим препреке за то и због тога му пружам пуну подршку. Ми као исламска вјерска заједница немамо ништа против да он настави са духовном мисијом и потпуно се солидаришемо са Џомићем и захтијевамо да му се омогући боравак у Црној Гори. Не знам зашто би он некоме сметао – рекао је Фејзић у изјави за „Дан”.

И дон Јанез Миртек је изразио жаљење због проблема које протојереј Велибор Џомић има са министарством унутрашњих послова Црне Горе.

– Жао ми је да се то десило. Посебно ми је жао јер га и лично познајем и не знам због чега му је онемогућено да ради свој посао. Не желим да улазим у те ствари – рекао је Миртек.

Протојереј Велибор Џомић је казао да су највиши достојанственици традиционалних вјероисповијести у Црној Гори по својој савјести једногласни у ставу да се проблеми у вези са боравком и мисијом како њега лично, тако и других православних свештеника и мо­наха којима је наметнут овај проблем, ријеши у складу са законом и на начин на који то чине скоро све земље свијета.

– Важно је да као вјерујући људи проблеме и патње других осјећамо као своје јер тако и свједочимо своје служење Богу. У скоро свим државама свијета традиционалне цркве и вјерске заједнице, и поред великих разлика у догматском учењу, сарађују у питањима заједничког интереса. Не треба ићи даље довољно је погледати како та сарадња изгледа у Европи. И у Црној Гори, поред рјешења питања правног положаја цркава и вјерских заједница у складу са њиховом историјском мисијом и европским стандарди­ма, питања реституције непра­ведно одузете црквене имо­вине, за вријеме комунисти­чког режима, заштите културног и духовног наслеђа, питање неометаног боравка и држављанства представља тему која нас као људе зближава – оцијенио је Џомић.

Он је изразио наду да ће се та сарадња интензивирати у времену које је пред нама.

– Поводом конкретног случаја због кога су се јавно огласили и дигли свој глас против неправде од срца им благодарим – поручио је протојереј мр Велибор Џомић.

М.В.Р.

Pin It on Pinterest

Share This