Izaberite stranicu

Часопис СВЕТИГОРА – ЛУЧИНДАН 2011 – број 212

ЦЕТИЊЕ, 31. октобра – Из штампе је изашао нови број часописа Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овај лучиндански број је у знаку 160 година од упокојења Петра Петровића Његоша. Тим поводом на првим страницама се налази бесједа Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, под називом Вјечно жива ријеч Његошева. Његошу су посвећени и редови Петра Лубарде „О Ловћену и Његошу“ , Матије Бећковића „Његош наш савременик“ . Бећковић је нашао мјеста у часопису и кроз поезију посвећену Његошу. Поред његових, ту су и стихови Стевана Раичковића и Душана Радовића. А у рубрици Мајке хришћанке, Оливера Балабан ће вас упознати са животом Бећковићеве мајке Зорке. Светигора је објавила писмо које је Његош упутио 1950. године Георгију Николајевићу.

Од Његоша је неодвојив мотив Косова распетога. Поводом актуелних дешавања на Косову, Светигора преноси апел Његове светости Патријарха Иринеја „Одбранити Косово и Метохију“. На Косову, у Пећи је прије мјесец дана хиротонисан нови епископ Српске цркве, епископ липљански Јован Ћулибрк, иначе некадашњи уредник овог часописа. О том догађају говори репортажа Славка Живковића. С. Живковић је и аутор репортаже Симпосион о женском монаштву у Жичи. На симпосиону је била присутна др Ксенија Кончаревић, чији први дио огледа о Женском монаштву у трећем и четвртом вијеку до иконоборства, можете наћи у новом броју Светигоре.

Овај број доноси други дио чланка Јована Маркуша „Црногорци су се увијек окретали према Русији као према сунцу“.

Богословске теме су заступљене кроз предавање Митрополита Амфилохија „Богочовјечанско предање цркве, мјера и провјера њене историје“, и кроз чланак „Пуноћа крштења у евхаристији“ који потписује Драган Радоман.

И у овом броју наћи ћете приказ новог издања Светог Писма, из пера Патријарха српског господина Иринеја. Приказане су нове књиге Митрополита Амфилохија „Љетопис новог косовског распећа“, као и монографија о Студеници. Ту је и превод „Књиге пророка Варуха“, митрополита Амфилохија, старечник посвећен старцу Сампсону, запис из Свете Горе, путопис Параскеве Станишић „Хиљаде молитава пиперске дјеце“, саопштења о актуелним дешавањима, помени, текст посвећен празнику Воздвижења Крста Господњег, рубрика из медицине др фармације Драгице Бојовић, која овога пута говори о познатој биљци, пелим.

Поред мноштва представљених занимљивих и актуелних тема, о значајнијим збивањима из свијета, отачаствене Цркве, помјесних Цркава и Митрополије црногорско-приморске, сазнајте из хроника часописа.

Pin It on Pinterest

Share This