Select Page

Hram Uspenja Presvete Bogorodice iz XV veka. Nastojatelj jeromonah Benedikt.ЦЕТИЊЕ, 29. октобра (Светигора прес) – Од 1. до 2. новембра ове године, у манастиру Подмаине у Будви, биће одржан богословски и правни научни скуп под називом „Епископска служба у Православној Цркви“. Домаћин скупа је Православна Митрополија Црногорско-приморска, а покретач и организатор овог научног сабрања је  Правни факултет Универзитета у „Magna Graecia“ Катанзару и Институт Светог Дионисија, Румунске Православне Цркве у Италији.

Ово је други по реду скуп ове врсте, који се одвија под званичним називом „Colloqidionisiani“. Предходно сабрање је одржано у Калабрији прошле године, а за сљедећу години ће домаћин бити неки од универзитетских центара у Италији. Овакви сусрети теолога, правника и историчара организују се са намјером промовисања студија канонског права Православне Цркве, из разлога све већег броја православних вјерника који данас живе у Италији. Идејни покретачи наведених научних сабрања су г. Ђорђо Бароне Адеси, професор римског и византијског права и г. Антонио Мантинео, професор канонског и црквеног права, обојица предавачи на универзитетима у Италији.

На овогодишњем скупу у Подмаинама учешће у његовом раду ће узети, поред поменутих професора са факултета у Италији, и предавачи са Универзитета Светог Климента Охридског у Софији (Бугарска), Московске духовне академије (Русија), Универзитета у Минску (Бјелорусија), Богословског факултета у Београду (Србија), а у рад скупа ће се укључити и предавачи Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња.

Pin It on Pinterest

Share This