Izaberite stranicu
Слава цркве Светих Сергија и Вакха у Подима код Херцег НовогСлава цркве Светих Сергија и Вакха у Подима код Херцег НовогСлава цркве Светих Сергија и Вакха у Подима код Херцег НовогСлава цркве Светих Сергија и Вакха у Подима код Херцег Новог

ХЕРЦЕГ НОВИ, 26. октобра – У селу Поди које се налази у залеђу Херцег Новог поводом прославе храмовне славе 20. октобра ове године служена је Света Литургија у цркви Светих Сергија и Вакха. Црква је била испуњена вјерницима из села и околних мјеста, а био је присутан и представник локалне управе Општине Херцег Нови. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Радоман Бубања уз саслужење свештенства са територије херцегновске општине.

Након причешћа опходила је литијска поворка око храма, а затим је ломљен славски колач. Прије него што је подијељена нафора о. Радоман је у најкраћим цртама указао на житије светих мученика Сергија и Вакха: Иако су уживали велико повјерење цара Максимилијана нијесу хтјели да се одрекну вјере у Једног Господа Бога Исуса Христа ни по коју цијену. Били су протјерани и у Азију али их ни то не поколеба у њиховој велико вјери у Христа, па су били осуђени и на казне затвора. Вакхо је оконча овоземаљски живот у затвору, а Сергије би поново протјеран и то у Сирију гдје је и погубљен.

Након подијељене нафоре, како је то и обичај, сви присутни били су позвани да заузму мјесто за трпезом љубави коју су вриједни домаћини припремили у парохијском дому.

Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This