Izaberite stranicu

[wpaudio url="http://www.svetigora.com/audio/download/9314/Mitropolit_promocija_Beograd_19.10.2011..mp3" text="19.10.2011.г. - Звучни запис Радио Светигоре са промоције"]

Четворотомна књига Митрополита Амфилохија „Поменик новог косовског страдања“, објављена у издању Светигоре, представљена је Београђанима у сриједу 19. октобра на два мјеста. Прво представљање пред новинарима обављено је одмах поподне у Медија центру на Теразијама. Главно представљање збило се увече, у Великој дворани Задужбине Илије Коларца у Београду.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201117[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9314/Mitropolit_promocija_Beograd_19.10.2011..mp3]

-Косово је глава Србије. Европска заједница од нас тражи да јој приступимо обезглављени. То би значило да у Европу улазимо као народ који престаје да постоји.

Ово је у Београду поручио Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, представљајући своју четворотомну књигу „Поменик новог косовског страдања“. Говорећи о збирци дневничких записа, мисли и бесједа, забиљежених током драматичних збивања на Косову и Метохији од марта 1999. године до јуна 2000, владика је поручио да су догађаји у јужној покрајини „срамни биљег на лицу хришћанске Европе и Америке“. Ситуацију која последњих десетак година влада на Косову и Метохији, оцијенио је као „продужетак наци-фашистичке окупације која је почела 1941. године“.

– Каква је то Европа и какав је то цивилизовани свијет који после разарања огњем и мачем једног народа и черечења његове душе, тај исти народ позива у заједницу – запитао се.

Осврнувши се на ставове појединих српских политичара који се залажу за прихватање „косовске реалности“  Митрополит је рекао да су својевремено и нацизам и фашизам били реалност. Цитирајући Његоша „Косово је грдно судилиште“, указао је да се на том мјесту данас суди не само нашем народу, већ и албанском, али и читавој Европи.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201116[/picasa]

У Медија центру, уз аутора, Митрополита Амфилохија говорили су новинар у пензији Зејнел Зејнели и Милена Радевић, свједок и жртва трагичних догађаја о којима ова књига говори, а  у сали Коларчевог народног универзитета о књизи су говорили: Милена Радевић, новинар Зејнел Зејнели, пјесник Рајко Петров Ного, проф. Др Слободан Самарџић, и аутор Митрополит Амфилохије. Разговор је водио Епископ Јован (Ћулибрк).

Pin It on Pinterest

Share This