Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/152011II[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9293/15.10.2011_O_SABORU.mp3]

ЦЕТИЊЕ,  15. октобра (Светигора прес) – У манастиру Савина у Херцег Новом данас је завршен II свебалкански сабор православне омладине, који је одржан у организацији Митрополије црногорско-приморске и Епархије захумско-херцеговачке, уз покровитељство Међународног фонда јединства православних народа из Москве.

Јутрос је сабор поново поздравио предсједник Фонда јединства православних народа Валериј Аркадијевич Алексејев, уз присуство Епископа гродњенског и волковиског Артемија из Бјелорусије и Епископа стобиског Давида из Охридске Архиепископије.

Сабор је потом настављен јуче започетом сесијом на тему „Омладинска субкултура“. Говорио је Дејан Вукелић, филолог и историчар умјетности из Београда. Након њега су на исту тему говорили Александра Тољ и Немања Сладоје.

Следећа сесија била је на тему „Православна породица“  на којој су учесници  размијенили различита искуства из разних крајева и земаља. Свештеници и остали учесници су, сваки из свог угла, говорили о улози породице у савременом друштву.

Говорили су, између осталих, посланик у молдавском парламенту Јован Чебан, ђакон Григорије Пуљуш из Албанске православне цркве, професор српског језика Никола Антић и студент психологије Милан Лацмановић са Косова и Метохије, ђакон мр Анатолиј Чоргонов са Кијевске духовне академије, Теодор Силуан, професор Румунског православног универзитета, Тамара Обрадовић из Панчева, свештеник отац Алек из Молдавије, свештеник Алексеј Јушченко из Чешке православне цркве…

Представници Фонда јединства православних народа су на конференцију за новинаре изашли са саопштењем за јавност, а предсједник Фонда Валериј Алексејев је говорио о значају овога скупа, изразивши при том задовољство његовом организацијом.

Из Фонда су посебно нагласили њихову захвалност Митрополији црногорско-приморској и Епархији захумско-херцеговачкој, које су се по њиховим ријечима показале као добри домаћини и организатори. Из истих разлога нагласили су и своју захвалност Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју и предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/152011II02[/picasa]

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић вечерас је у својој резиденцији на Цетињу приредио пријем за све учеснике Сабора.

Пријему су присуствовали Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије и амбасадор Руске Федерације у Подгорици Андреј Нестеренко.

Предсједник Вујановић је у току пријема одговарао на питања новинара руских електронских медија који су пратили читав ток скупа.

У раду овогодишњег Свебалканског сабора православне омладине учествовали су представници Православних цркава и државних парламента из Русије, Бјелорусије, Бугарске, Пољске, Чешке, Украјине, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Молдавије, Македоније и Албаније.

Н.П./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This