Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/15201110[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9292/15.10.2011_Mitropolit_Cetinje.mp3]

ЦЕТИЊЕ,  15. ОКТОБРА (Светигора прес) – Пета генерација матураната обновљене Богословије Светог Петра Цетињског данас је на Цетињу прославила десету годишњицу матуре.

Њихово сабрање отпочело је јутрос Светом архијерејском литургијом коју је у Цетињском манастиру служио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије.

„Ако је Бог творац неба и земље, онда је човјек, као биће створено по слици и прилици Његовој, призван да буде Божји сарадник“, рекао је Владика у литургијској проповиједи, обраћајући се некадашњим и садашњим цетињским богословцима сабраним на Светој служби.

„Зато је после првог стварања речено: рађајте се и множите и напуните земљу. Онај Божански дар, који је Бог улио у људску природу, наставља се рађањем и множењем и пуњењем земље, наставља се и владалачким даром који је човјек примио од Бога, јер му је речено да буде господар птица небеских и риба морских“.

„И као што Бог влада Својом творевином, тако је и човјек призван да буде владар овога свијета, да буде савладар Божји, да влада, да унапређује, да умножава и у себи и око себе оне Божанске дарове“.

„Нека би нас Господ утврдио да дјеламо дјело Господње, да будемо Његови сарадници, заједно са свима Светима“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У трпезарији Богословије све је поздравио ректор протојереј–ставрофор Гојко Перовић.

„Оно што ме посебно радује је то што је ђацима ових наших пет разреда ово  најбоља лекција. То ми је постало јасно кад сам вас јутрос гледао поређане око Часне трпезе и остатак ваше братије за пјевницом“, рекао је отац Гојко.

Окупљене је поздравио и разредни старјешина генерације отац Србислав Стојанов а у име генерације је говорио отац Миодраг Топаловић.

Многи из ове генерације матураната су данас свештеници по епархијама наше помјесне Српске православне цркве.

А.В./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This