Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 11. октобра – Протојереј Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорскоприморске, оптужио је јуче Министарство унутрашњих послова, које му није одобрило привремени боравак у Црној Гори, да спроводи насиље. У интервјуу за „Дан” оцијенио је да МУП-у очигледно нијесу проблем вехабије, већ искључио православни свештеници.

– МУП Црне Горе Вам је прије неки дан одбио захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице. Како коментаришете тај чин?

– На мом примјеру је, као и на примјерима других свештеника и монаха канонске цркве, јасно да МУП не само што крши законе и уставна начела, него спроводи насиље. Оглувјесмо слушајући приче о правној држави и владавини права, а срећемо се са најгорим безакоњем. Када су ми у марту ове године, евидентно по налогу Ранка Кривокапића, фуриозно одузели личну карту и поништили пребивалиште, добро сам проучио важеће законе из те области и дао им могућност за частан излаз кроз одобрење привременог боравка. Касније сам сазнао да је одузимање личне карте служило како би ме онемогућили да добијем стално настањење, али, још више, да би ме испровоцирали да учиним нeки корак који би им послужио да ме депортују из Црне Горе и казне временском забраном уласка. На тај начин би ме уклонили из црквеног живота цркве и земље којој сам дао своју младост, али и из јавног живота и медијских наступа, јер одавно не могу да пронађу адекватног дукљанског саговорника који би ми парирао.

• Како сте доживјели ову нову оптужбу? Раније Вас је директор Управе полиције Вељовић оптуживао да сте учествовали у наводној припреми „паљења Скупштине”, иако сте се налазили у Грчкој са групом вјерника. Услиједило је одузимање личне карте а сада одбијање чак и привременог боравка.

– Свашта се догађало. Стално сам се сјећао јеванђелских ријечи ученицима Христовим да ће у овом свијету бити гоњени. Потрошили су ми огромно и драгоцјено вријеме, али ме нијесу поколебали. Не постоји ниједан њихов разлог или нељудски чин због кога би ме натјерали да напустим Црну Гору и цркву у којој служим. Све је ово ситница у односу на мученичко страдање свештеника Митрополије кроз вјекове. Уосталом, они ми пружају шансу да се на њиховом незнању, злој вољи и безакоњу потврдим као човјек, свештеник и као правник.

• Ипак, проглашени сте „опасним по националну безбједност”.

– Евидентно је да МУП-у нијесу проблем вехабије, али јесу православни свештеници и само они. Нијесу им проблематични ни кампови по Гусињу. Нисам чуо да су одбили неког римокатоличког свештеника из Босне, а има их сијасет и нека их има, који служе у Которској бискупији. Нисам ја никакав „опасник” по било чију, а посебно не по националну безбједност Црне Горе.

• Шта даље?

– У својој породици у питомој Шумадији сам, као и људи у Црној Гори, научио ону народну „у добру се не понеси, а у злу се не понизи”. Припремио сам жалбу и уложићу је благовремено. О њој ће, колико знам, рјешавати Осман Субашић. Има прилику да се не обрука.

• Да ли је ово политика Владе?

– Декларативно, ако имамо у виду изјаву премијера Лукшића да неће прогањати свештенство није, али поједини ресори поступају супротно. Нисам далеко од закључка да се МУП одметнуо и, након неуспјелог пројекта са тзв „аутокефалном ЦПЦ”, кренуо у борбу за сопствену аутокефалност у односу на Владу, законе и европске стандарде.

• Више пута сте помињали предсједника Скупштине и СДП-a Ранка Кривокапића са тврдњама да он стоји иза акција појединих ресора против цркве.

– Помињао сам га, помињем га и сада и помињаћу га све док не промијени понашање и усклади га са европским и цивилизацијским тековинама. Ресори које је добио у партијској расподјели власти су се опробали у јуришу на цркву и доживјели су фијаско на судовима. Имам информације да су и распопи иза ЦПЦ, којој је СДП судећи према документима, један од оснивача, изузетно незадовољни њим. Није им испунио ништа од онога што им је обећао у замјену за гласове и политичку подршку на изборима. Сјетите се само како су прошли када су незаконито „преписивали” црквену имовину Митрополије. Све су погубили на Управном суду, а и ово ће, ако Бог да.

• Ових дана добијате велику подршку свештенства, грађана и цивилног сектора.

– Заиста је тако. Прије свега, наше свештенство и монаштво на челу са митрополитом Амфилохијем и владиком Јоаникијем је опредијељено да се ово безакоње коначно ријеши у складу са законом. И на мом примјеру се показало да свештенство нема амбицију да крши законе, али је очевидно да то чине они који су задужени да спроводе закон, при чему нас оптужују за своја безакоња. Зову ме људи са свих страна, а велику улогу су имали медији, било да су, како се то каже, процрногорске или просрпске профилације. Медији су објективно информисали јавност и дугујем им велику захвалност. И поједини народни посланици и институције попут Матице српске су дигли свој глас против неправде и безакоња.

Извор: Дневне новине ДАН/ИН4С портал

Pin It on Pinterest

Share This