Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201108[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9271/Mitropolit_Donji_Grbalj.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 09. октобра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог апостола и еванђелисте Јована у доњегрбаљском селу Загора поводом храмовне славе.

На литургији су појале монахиње из манастира Дуљево.

У току Свете службе Митрополит је у Свету тајну крштења увео брата Игора из Васојевића.

„Антихристи су се појављивали и у вријеме Јована Богослова“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској бесједи вјерницима. „Он о њима говори у својој посланици. Они се непрекидно кроз историју труде да избришу из људског срца и памћења Божанску љубав и име Божје као име љубави“.

„А сваки онај који Христа прогони из своје душе, из живота људи, тај је антихрист. Јер, жели управо да убије Њега, а тиме и човјека. Зато је Сатана човјекоубица од искони, како га Јован Богослов назива. Крадећи човјеку Христа, он му краде вјечну љубав, а крадући мувјечну љубав и вјечну истину, он му краде вјечни живот“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Свете службе Владика се још једном обратио Грбљанима и упозорио да би данашња политика хтјела да будућност Црне Горе гради на мржњи и расколима.

„Црна Гора је по уставу грађанска држава. А ако је грађанска то онда значи да сваки грађанин, без обзира на његово национално и вјерско опредјељење има апсолутно иста права у тој држави. Међутим, дошло је неко смутно вријеме, нека идеологија, знамо и гдје се родила, гора, мрачнија, античовјечнија од свих претходних идеологија које су јој овдје претходиле. Надати се да је то пролазно. Свједок тога да је пролазна јесте и Свети Јован Богослов“.

„И свједок је Црква Божја, која почива на Божанској љубави, и која опстаје двије хиљаде година. Пропадала су царства, државе и нације, владари, моћници, ко све није пропадао, много моћнији од ових наших, садашњих властодржаца, а Црква Божија остајала је и остаће као живи квасац у души народа, јер није заснована на диобама и мржњи ни према коме, сем према злу и према мржњи“, рекао је Митрополит Амфилохије.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201109[/picasa]

Након литургије Митрополит Амфилохије је у истом селу посјетио и цркву Светог Теодора Тирона и цркву Светог Илије на брду Сутулија.

Домаћин славе Гојко Бошковић из Загоре у својој кући је приредио свечану празничну трпезу љубави.

Митрополит Амфилохије посјетио је данас и манастир Свете Матроне Московске у грбаљском селу Ковачи.

Митрополит је синоћ на Вечерњој служби у храму Успења Пресвете Богородице у манастиру Подмаине у Будви замонашио чином расе и камилавке дугогодишње послушнике овог манастира: брата Жарка, коме је дао ново монашко име Нил и брата Драгана, давши му име Калистрат.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201108[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9269/U_pocetku_bjese_Logos.mp3]

Након тога је у манастирској трепзарији, пред многобројним свештеницима, монасима и вјерницима одржао предавање на тему „У почетку бјеше Логос“.

Говорећи о великом апостолу Христовом Светом Јовану Богослову и његовом ученику, ловћенском пророку Петру Другом Петровићу Његошу, Митрополит Амфилохије је рекао да можемо рећи да је Владика Раде, на свој начин, један од тумача прве главе Јеванђеља по Јовану.

„Владика Раде, Петар Други Петровић Његош, је несумњиво благодарећи цјеломудрености свога ума, сличној цјеломудреноси ума Светог Јована Богослова, успио да опстане у тим распетим временима, да над свом овом грдном мјешавином открије умну силу која торжествује и да нам остави своје дивно тумачење Светог Јована Богослова и ових његових ријечи: У почетку бјеше Логос (ријеч) и логос бјеше у Богу и Логос бјеше Бог.

Р.В./И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This