Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 9. октобра – Матица српска – друштво чланова у Црној Гори, изражава огорчење због недостојне одлуке МУП-а у Подгорици којом се одбија захтјев нашег уваженог члана протојереја мр Велибора Џомића за одобрење привременог боравка у Црној Гори. Огорчење је тиме веће што је колега Џомић тражио привремени боравак у Црној Гори на основу законске могућности спајања породице.

Очигледно је да се овом одлуком безобзирно руше основна људска права господина Џомића и чланова његове најуже породице. Можда би се дјетету колеге Џомића могло објаснити да је његов отац странац у земљи чији је он грађанин од свога рођења, али се никоме у савременом свијету, па ни дјетету, не може објаснити да његов отац ни као странац нема право да борави у његовој домовини.

Стављање етикете “државног непријатеља“, без образложења и аргумената, врло јасно очитује којем историјском периоду културно-цивилизацијске развијености припада данашња Црна Гора. Драма породице Џомић је драма црногорског друштва у цјелини. Упркос томе што господин Џомић живи и ради у Црној Гори у складу са њеним законима, његово етикетирање као „државни непријатељ“ показује да тзв. национални интереси, чији се садржај мијења како се мијењају „полицијске испоставе“, стоје изнад Устава и њиме загарантованих грађанских права. Отуда смо сви странци и свима нам требају дозволе за долазак и боравак на основу НКВД-еовских процјена о (не)подобности. Тиме се врло јасно оцртавају обриси историјских узора актуелног црногорског режима.

Иако је сваки интерес, па и национални, једно inter-esse (међу-постојање), јасно је да се ради о још једном поступку којим се забрањује постојање других и различитих, а утврђује тоталитарна власт, униформна држава и патогена атмосфера.

Потпредсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори
доц. др Драго Перовић

Извор: ИН4С портал

Pin It on Pinterest

Share This