Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201112[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9255/07.10.2011_Mitropolit_Danilovgrad.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 07. октобра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Свете равноапостолне Текле, Свету службу божију у цркви посвећеној овој Светитељки у Даниловграду.

„Света Текла је свједок живога Бога, вјерна Христу и непрекидни подстицај свима хришћанима којим путем да ходе и како треба да живе“, рекаоје Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи.

„И злато, да би могло да засија својом љепотом и свјетлошћу, мора да буде претопљено,да прође кроз огањ. Тако и човјек, и свака врлина да би се показала као врлина, мора да прође кроз страдање. Тако се провјерила вјерност Христу Свете првомученице Текле“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије, улицама Даниловграда је прошла свечана празнична литија. У току литије, Митрополит Амфилохије се на темељима будућег храма Свете Петке још једном обратио бројним вјерницима сабраним на Светом богослужењу, рекавши да се у Црној Гори, која је садјенута око Светих ћивота из којих је израсло све оно што је у њој достојно поштовања и љубави, гони Црква.

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9256/07.10.2011_Danilovgrad.mp3]

Подсјетивши на чињенице о гоњењу његових претходника на Цетињском трону, Митрополита Јоаникија, Арсенија и Данила, Владика Амфилохије је рекао да садашњем митрополиту суде због тога што је „пророчком ријечју коју је Црква изговарала кроз вјекове, по кпјој је нраочито познат Свети Петар Цетињски, јаком ријечју – а овај народ не може другачије разумјети, ако ријеч није јака и моћна – бранио цркву Свете Тројице на Румији. То је његов гријех“.

„То је проглашено за језик мржње, а тиме се проглашава за језик љубави оно што говоре они који бацају и стављају мину у темеље те цркве. У Црној Гори у овом тренутку власт држе људи којима је све подређено дебелом цријеву, економији њиховој и за које Светиња храмова и правда Божја и људска и заштита људских права не играју суштинску улогу“.

„Гоне се свештеници и Митрополит, а они који су Црну Гору довели на просјачки штап и уништили стотине предузећа, па данас сиротиња црногорска обија њихове прагове, иде на штрајкове да би могла да добије хљеба, нијесу за то да се преиспита њихово понашање. Они нијесу за то да се покрене поступак против њих, да се заштите правда и људска права, право на живот и право на хљеб. Свештеници су и Митрополит они који су криви и који, забога, угрожавају Црну Гору и њено достојанство“, поручио је Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This