Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9188/21.09.2011_Mitropolit_liturgija_u_Piperima.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 21. септембра (Светигора прес) – Поводом празника Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету службу, уз саслужење свештенства и вјерног народа, у манастиру Ћелија Пиперска у Пиперима.

„Пресвета Дјева родила се силом Божјом, која се уселила у утробу Анину“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима. „Из ње, те утробе је процвјетао овај најљепши цвијет на земљи – Пресвета Дјева, која се онда удостојила, својом чистотом, цјеломудреношћу, својим смирењем, да привуче и Самога Духа Светога да сиђе на њу и да се из ње роди Христос Господ, Јединородни Син Божји, поставши човјек, примивши људску природу, освештану, очишћену и оздрављену“.

„Христос на тај начин није само људској природи вратио првобитну љепоту, него јој је подарио и много више од онога што је имао први човјек овдје на земљи. Пост и молитва су нам даривали Пресвету Дјеву, пост и молитва су нам даривали и Самога Господа. Пост и молитва су постали правило сваког правог човјека који греди за Господом, који твори вољу Божју и који жели у себи да васпостави Божју природу на начин на који су то урадили Јоаким и Ана и на начин на који је то урадила Пресвета Дјева“, рекао је Владика Амфилохије.

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9187/21.09.2011_%20vecernja_u_Piperima.mp3]

На крају бесједе Владика је новопостриженој монахињи Сари, коју је замонашио претходне вечери као дотадашњу послушницу манастира, пожелио Божји благослов на њеном монашком путу.

„Нека Господ посебно благослови нашу новопострижену монахињу Сару која је себе принијела на миомирну жтрву Христу Богу, подаривши себе и сав свој живот Христу Богу, припремивши се да постане једна од оних мудрих дјева која улази са Господом у царство Његово, у вјечну ложницу Његову. Бог нека благослову ову Свету обитељ, све вас који сте се данас сабрали овдје“, рекао је митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This