Select Page

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9170/Moleban_K.Mitrovica_15.09.2011.mp3]
У храму Св. Великомученика Димитрија у северној Косовској Митровици одржан Молебан за страдални народ на Косову и МетохијиУ храму Св. Великомученика Димитрија у северној Косовској Митровици одржан Молебан за страдални народ на Косову и МетохијиУ храму Св. Великомученика Димитрија у северној Косовској Митровици одржан Молебан за страдални народ на Косову и МетохијиУ храму Св. Великомученика Димитрија у северној Косовској Митровици одржан Молебан за страдални народ на Косову и Метохији

ПРИЗРЕН-ГРАЧАНИЦА, 15. септембра – Данас је у поподневним часовима у Косовску Митровицу стигао Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј у пратњи архијереја СПЦ: Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија, Епископа Врањског Пахомија, Епископа Шумадијског Јована, Епископа Крушевачког Давида и надлежног Епископа Рашко-призренског Теодосија.

По доласку у Косовску Митровицу Патријарх Иринеј је заједно са архијерејима и свештенством у храму Светог Великомученика Димитрија у 18.00 часова служио молебан за страдални народ на Косову и Метохији, позвавши Србе да опстану и остану на својим огњиштима и да буду јединствени. Молебану је присуствовало више стотина верника заједно са политичким представницима са севера Косова.

Патријарх је, након служења молебана истакао да се српски народ на Косову и Метохији нашао у великом искушењу и страдању. „Доживели смо да нам се узима оно што нам је најсветије. Србија нема светију земљу од Косова и Метохије. Неопходно је да будемо јединствени, јер свака деоба води пропасти. Морамо бити јединствени у томе да повратимо веру хришћанску. Дошли смо да вас подржимо и да вам покажемо да нисте сами, да сви заједно носимо бреме и крст који нам је Господ доделио, и да ћемо вером и молитвом доживети васкрсење“, рекао је Патријарх и позвао вернике да остану непоколебиви на својим огњиштима.

У наставку свог обраћања верном народу Патријарх је рекао да је у целој Србији вечерас у 18 часова православни српски народ дошао у храмове да се помоли и затражи помоћ у време страдања. „„Никада овако нисмо пострадали, нисмо били препушетни злу као последњих неколико десетина година”, нагласио је он у обраћању верницима у препуном храму, додавши да ипак сви знамо да наше страдање није узалудно: „То је свето мучеништво и одбрана свете земље”, закључио је поглавар Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This