Select Page

Ми, ваш Патријарх са Светим Архијерејским Синодом и члановима Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора, дубоко забринути због опасности од насиља које прети народу на Косову и Метохији, његовој слободи и светињама, али испуњени вером и надом у Спаса и Бога нашега, позивамо сав наш верујући српски народ на молитву и тродневни пост (до недеље): да нам Бог опрости грехе наше, да уразуми моћнике и оне који власт имају да не учествују у неправди, гажењу Божјих и људских закона, као и основних људских права и слобода, и одлука Уједињених Нација (Резолуције 1244) по којима су Косово и Метохија били и остали органски део Србије.

У исто време позивамо све наше свештенство, монаштво и народ да у својим храмовима, 15, 16 и 17. септембра у 18 часова, одржи Молебан за страдални народ Косова и Метохије.

Са очинском бригом и љубављу обраћамо се посебно вама, нашој духовној деци, на страдалном Косову и Метохији да истрајете у ношењу свога крста, и верности својим светињама, гробовима својих предака и својим огњиштима. Ма шта се догађало (од Бога се надамо спасењу, а од људи правди), треба непоколебиво остати веран свом историјском опредељењу и Косовском завету, у складу с вечном истином: „Ко претрпи до краја, тај ће се спасти“.

Благослов Божји свему православном српском народу и свима људима добре воље, а нарочито нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији.

Ваш молитвеник пред Господом,

Председник
Светог Архијерејског Синода
Српске Православне Цркве

Архиепископ пећки
Митрополит београдско-карловачки
и Патријарх српски

И Р И Н Е Ј

Извор: Српска Патријаршија

Писмо Председнику Србије г. Борису Тадићу упућено са ванредне заједничке седнице Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора

Обраћање поглаварима Православних Помесних Цркава и осталим Црквама и верским заједницама и организацијама

Обраћање Генералном секретару Организацијe уједињених нација, Организацији уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) и председницима држава

Pin It on Pinterest

Share This