Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9144/Sudjenje_u_Podgorici.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 12. септембра (Светигора прес) – У подгоричком суду за прекршаје данас је на неодређено вријеме прекинут главни претрес у поступку који се води против Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија.

На захтјев адвоката Митрополита Амфилохија у судском поступку против њега за наводни говор мржње, судија Лариса Беговић је прекинула главни претрес на неодређено вријеме. Адвокати Војислав Ђуришић и Владимир Божовић тражили су изузеће предсједника Вијећа за прекршаје Зорана Живковића, предједника првостепеног прекршајног органа Срђана Ђуровића, судије Ларисе Беговић и заступника захтјева за покретање прекршајног поступка, замјеника вишег државног тужиоца Вељка Рутовића.

Након претреса, новинарима се обратио адвокат Владимир Божовић, који је рекао да су он и адвокат Ђуришић одбили да сједе у неадекватним условима, на столицама за окривљене. „То је понижење за адвокате и одбрану. Није нам обезбиојеђено мјесто као што је државном тужиоцу, који сједи на мјесту предвиђеном за адвокате“.

„Судија је одбила мој захтјев да ми се омогући увид у списе и копирање предмета, јер сам ангажован тек крајем мјесеца. Судија је такође одбила наш предлог да нам се доставе цјелокупни видео и аудио записи изговорених проповиједи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, како би се на један цјеловит начин видјело шта је Митрополит црногорски заиста рекао, а не како је то тужилац само фрагментарно и у инсертима доставио вадећи, наравно, одређене ријечи из контекста“, рекао је Божовић.

Божовић је рекао да су на крају затражили изузећа због тога што сматрају да не постоје ни минимални законски услови за рад адвоката. „Ово је кршење црногорских закона и европске конвенције о људским правима и слобода,ма, јер једноставно право на одбрану је једно од основних људских права које нам овдје није омогућено. Такође смо захтијевали и успјели у томе да се данашњи претрес одложи. Суд је сходно закону одлучио да се списи прослиједе Државном тужиоцу Црне Горе који ће одлучити о нашем захтјеву за изузећем тужиоца Рутовића и ми смо, ако можемо тако рећи, задовољни том одлуком суда да се претрес одложи на неодређено вријеме, да се одлучи о нашим захтјевима и да нам се напокон омогући право на фер суђење и одбрану коју ћемо моћи да дамо у адекватним условима“, рекао је он.

Божовић је нагласио да као православни вјерник зна да у Митрополитовим ријечима, због којих је покренут поступак, нема ниједног елемента за било које дјело које је кажњививо, јер „шта ће рећи Митрополит и шта ћу ја рећи као православни вјерник него: Ко срушио цркву, Бог га срушио“.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This