Izaberite stranicu

МОСКВА, 8. септембра – 8. септембра 2011. године предсједник Одјељења спољних црквених веза Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион срео се са члановима српске делегације, која је у Москву допутовала ради консултација у вези са пројектом украшавања Саборног храма Светог Саве у Београду.

Делегацију су чинили: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, савјетник министра спољних послова Републике Србије Д. Крњевић, директор одјељења за међународно право Министарства спољних послова Србије Н. Калезић и протонеимар Храма Светог Саве у Београду проф. Војислав Миловановић.

У сусрету су такође учествовали: секретар ОВЦС за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Е. Курјак и први секретар Амбасаде Србије у Москви С. Павловић.

Саговорници су у току разговора разматрали напредак реализације пројекта мозаичког украшавања Храма Светог Саве у Београду – највећег православног храма у Европи. У реализацији тог пројекта учествује руска држава и Руска православна црква.

У одвојеном разговору Митрополита Илариона и Амфилохија, ови архијереји су разматрали питања јачања међусобних веза Руске и Српске православне цркве, као и питање међуправославних односа.

Српска делегација је у Москву допутовала 6. септембра.

И у Министарству културе Русије било је руско-српских консултација. Тамо је делгацију примио замјеник Министра културе Руске Федерације П.В. Хорошилов.

8. септембра, на празник Сретења Владимирске иконе Мајке Божије, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и остали чланови српске делегације молитвено су учествовали у празничном богослужењу у Сретењском манастиру, посјетивши потом и Донски манастир, гдје су цјеливали мошти Светога Патријарха Сверускога Тихона.

9. септембра делегација одлази за Београд.

Извор: Одјељење спољних црквених веза Московске Патријаршије

Pin It on Pinterest

Share This