Select Page
[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9124/o_Episkopu_novogracanickom_Irineju_05.09.2011.mp3]

БЕОГРАД, 6. септембра – Објављена је књига „Митрополит Иринеј, Раде Неимар слободног српства 1914 – 1999″. То је обимна монографија штампана на више од 930 страница са мноштвом фотографија и факсимила који свједоче о драматичним тренуцима нашега народа и наше Цркве, о америчком расколу, али и о превазилажењу тога раскола.  Књига је штампана поводом десетогодишњице упокојења епископа  новограчаничког Иринеја Ковачевића, који је заједно са Патријархом Павлом зацјелио једну велику рану Српске цркве, амерички раскол што су  га изазвали комунисти, и поводом двадесет петогодишњице градње његове најзначајније цркве коју је он подигао, Манастира Пресвете Богородице, Нове Грачанице на Трећем језеру код Чикага.

Књигу су припремили протојереј  ставрофор Јован Тодоровић и протојереј Велибор Џомић. Књигу, која је штампана у Београду,  издао је Богословски фонд „Светога Саве“ Епархије новограчаничке средњезападно америчке.

О овој књизи разговарало се 5. септембра увече на ванредној духовној трибини у великој сали Парохијског дома Цркве Светога Саве у Београду. О књизи су говорили Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско приморски Амфилохије и приређивачи књиге протојереј ставрофор Јован Тодоровић, свештеник Епархије новограчаничке, протојереј Велибор Џомић и књижевник Антоније Ђурић. Митрополит Амфилохије, прота Јован Тодоровић и Антоније Ђурић познавали су блаженопочившег Епископа Иринеја Ковачевића, сарађивали са њим и били у могућности да се увере у његову бескрајно христољубље, патриотизам и огромну стваралачку енергију.

Прилог: Јован Бајић

Pin It on Pinterest

Share This