Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27211[/picasa]

dsc05693.jpg

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9082/Mitropolit_Prekobrdje_27.08.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 27. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије обавио је данас благосиљање црквице-капеле на Јабуци у Прекобрђу, скита женског манастира Светих архангела у Прекобрђу у Доњој Морачи, а потом служио и Свету литургију, уз саслужење свештенства, монаштва и вјерног народа из овог села.

Митрополит је капелу посветио Светој Ксенији Петербуршкој.

У току Свете литургије Господин Митрополит чином мале схиме је замонашио дугогодишњу послушницу манастира Прекобрђе Полину, давши јој име Пелагија, по преподобномученици Пелагији, пострадалој у вријеме римског цара Диоклецијана, великог гонитеља хришћана.

„Наша досадашња послушница – искушеница Полина, која је дошла за зовом Божјим из далеке, благословене, наше мајке Русије, стигла је овдје да служи Господу, и данас је Господ удостојио да прими ангелски лик“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи.

„Да прими постриг монашки, да да завјете целомудрености, послушности и сиромаштва, да саму себе преда Христу Господу на дар, као што је то и преподобна Ксенија урадила, којој је овај Свети храм посвећен. То је велики благослов за нашу новопострижену монахињу Пелагију, која је добила своју заштитницу небеску, и покровитељку, Пелагију Тарсијску, која се празнује 4. Маја, која је не само била вјерна Христу, била невјеста Христова у она древна и прадревна времена, и служила Њему свим срцем и свом душом, него је своју вјерност Христу потврдила мученичком крвљу“.

„Нека је Господ благослови и нека благослови ово Свето мјесто и све који од данас па убудуће буду овдје долазили, овдје се Богу молили и овдје Господу приносили себе на дар“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Манастир Прекобрђе је задужбина Милана Д. Вујисића из Подгорице, родом из Прекобрђа. Сестре монахиње (иначе све Рускиње) већ неколико година се подвизавају о овој новој монашкој обитељи.

Због честе неприступачности манастира у зимским мјесецима, сестре су, уз помоћ приложника из Русије и других, нешто ниже, на Јабуци, купили имање Меденица на којем је изграђена и ова данас освештана црквица, али и манастирски конаци и помоћне зграде.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201115[/picasa]

Митрополит Амфилохије је данас поподне учествовао и на бденију у манастиру Морача уочи сјутрашње манастирске славе празника Успења Пресвете Богородице – Велике Госпојине.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This