Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20201113[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9059/Mitropolit_Piperi.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 20. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету архијерејску литургију у манастиру Ћелија Пиперска.

Током Службе Владика је крстио мале Стефана Савовића и Јулију Срдановић из Подгорице.

Након тога, у поподневним часовима, присуствовао је бденију у Цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острогу, а потом замонашио чином мале схиме послушника Горана, давши му име Зосим.

Монах Зосим је већ седам година искушеник у манастиру Острогу, а монашко име је добио по преподобном Зосиму Туманском, једном од многих подвижника из монашког покрета Синаита, који су током 14. и 15. вијека на подручју данашње Србије и Црне Горе препорађали монашки живот.

«Старац Зосим припада јату дивних подвижника који су својим трудом освештали српске земље и стигли и до данашње Румуније», рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирском слову у току монашења.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20201112[/picasa]

«То је његов небески покровитељ, Зосим, пустињак, подвижник, молитвеник, који је сав свој живот проводио у посту и молитви, не ради показивања људима, него клечећи пред живим Господом и Њему приносећи на дар све што је имао, приносећи себе на жртву миомирну».

«И као што је то чинио Зосим Преподобни, тако нека Бог да снаге нашем новом Зосиму, пострижнику ове Свете обитељи да, угледајући се на њега, греди, без узмака, путем Христовим», рекао је Владика Амфилохије.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This