Select Page

У Милешеви највеће звоно у Србији. Вредно пола милиона евра. На звону су ликови три светитеља.

ПРИЈЕПОЉЕ, 16. августа – На звоник манастира Милешева у уторак је подигнуто звоно тешко девет тона, највеће у Србији. У Српској православној цркви само је звоно храма Христовог васкрсења у Подгорици теже за тону.

Звоно је, поводом осам векова постојања Милешеве, даровао Андреј Козицин, генерални директор „Угмк холдинг“, фабрике бакра на Уралу у Русији. Израђено је у фабрици ЗАО „Пјатков и К“, у граду Каменски.

На звону су ликови три светитеља – Николе Чудотворца, апостола Андреја Првозваног и кнеза Александра Невског, као и икона Богородице Тихвинске, испод које је натпис „Пресвета Богородице, спаси нас“.

Епископ милешевски Филарет у уторак је подсетио да су руска црква и народ вековима одржавали добре односе и помагали немањићку задужбину. Звоно ће, како је рекао владика Филарет, бити освештано 7. октобра, на дан крсне славе ктитора – краља Владислава. За тада је најављен долазак патријарха Иринеја, као и његова посета Прибоју и Сјеници.

Звоно је са Урала до Милешеве превезено камионом за 14 дана. На нови звоник, висок 12 метара, у уторак су звоно са металном конструкцијом и клатном подигли мајстори београдске „Мостоградње“ и Фабрике бакарних цеви из Мајданпека, уз помоћ дизалице Рудника угља у Пљевљима. Вредност звона је око 500.000 евра.

Извор: Новости Online

Pin It on Pinterest

Share This