Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/15201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/9038/Slava_grada_H.Novog_15.08.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 15. августа (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету архијерејску литургију у манастиру Савина, поводом празника Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, градске славе града Херцег Новог.

У толу литургије Владика је крстио малог Луку Јовићевића, сина конзула Републике Србије у Херцег Новом госпође Марине Јовићевић.

Литургији је присуствовао и градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић са сарадницима.

„Овај свијет је руком Божјом створен, дат нама на употребу, не на злоупотребу, не на отимање од Бога и једних од других“, рекао је Владика Амфилохије у литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља.

„Шта урадише са Сином Божјим јединородним? Разапеше га, на крст приковаше и погребоше трудећи се и покушавајући да избришу Његово Име из историје. То христоборство иде до те мјере и до наших времена – у школи смо учили да тај Христос никад није ни постојао. Па и данас, бојим се, има учитеља који уче такве бесмислице покушавајући да убију Његово Име, Њега као истину, као пут и живот, да га прогнају из људске судбине и историје“.

„Хоће човјек да отме виноград, хоће човјек да отме васиону, хоће да отме имовину Божју па да је присвоји себи, а отимајући имовину Божју и себи је присвајући онда се учи да отима и од брата свога. Једно зло рађа друго, као што је убиство Бога у људском срцу у наше вријеме први пут у толикој мјери родило оцеубиство. Колико је само на овом нашем простору синова који су убили своје очеве! И данас их има таквих који убијају своје очеве. А управо су то они који су убили Христа у својим срцима. Кад Бога убије, оно што је најдубље у људској свијести, савјести и памети, онда је природно да убија и ближње око себе“.

„Ево и ми данас славимо једнога од оних који су убијени, каменовани, архиђакона и првомученика Стефана. Најстрашније оптужбе које могу на некога да се усмјере, усмјерили су на њега. Каменован је само зато што је свједочио истину и што је на прави начин ходио путем Божјим“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Свете службе Митрополит Амфилохије је благословио и пререзао славски колач.

Обраћајући се градоначелнику Мандићу, Владика је њему, његовим сарадницима и свим Новљанима пожелио благословену славу.

„Херцег Нови је темељ свих градова Црне Горе, и по своме знамењу, и по својој историји, и по својој љепоти. Нека би Господ овом граду, у домовима свих који овдје живе, који овдје долазе, умножио свако изобиље, и духовно и тјелесно. Да Бог подари хљеба и свих дарова за храну и напредак и умножење свакога добра, прво у душама грађана овога града, а онда и у њиховим домовима, да овај град остане оно што је увијек био – углед и примјер по честитости, по вредноћи, по стваралаштву, по напретку свима другим градовима у Црној Гори и шире“, рекао је Владика Амфилохије.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201108[/picasa]

Митрополит Амфилохије синоћ је у Херцег Новом присуствовао и свечаној академији организованој поводом славе града.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This